Foto: Predrag Trokicić

Foto: Predrag Trokicić

Na tribini Srpske napredne stranke u Beškoj kod Inđije 17. januara 2017, pristalice ove stranke fizički su napali aktiviste Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji i nekoliko njih povredili. Do napada je došlo kada su aktivisti Inicijative mladih, u znak protesta zbog gostovanja haškog osuđenika Veselina Šljivančanina na tribini vladajuće partije, razvijanjem transparenta sa natpisom „Ratni zločinci da zaćute da bi se progovorilo o žrtvama“ prekinuli njegov govor. Grupa pristalica SNS-a, među kojima i predstavnici lokalne opštinske vlasti u Inđiji, nasrnula je na aktiviste Inicijative mladih, pocepala transparent, nasilno ih izbacila iz sale, pri čemu je nekoliko aktivista oboreno na pod i šutirano. Dvoje aktivista je teže povređeno, dok su ostali zadobili povrede glave, a načinjena je i materijalna šteta na njihovim kolima. Aktivisti su uglavnom studenti i studentkinje.

Posle napada, SNS je nenasilni protest Inicijative mladih proglasio „fašističkim“ a aktiviste nazvao „huliganima“. Osim što sadrži uvredljive kvalifikacije, ovakav stav jasno oslikava licemerje predstavnika vlasti koji su nedavno pozdravili sličnu akciju Inicijative mladih za ljudska prava u Hrvatskoj, u kojoj su oni prelepili tablu sa natpisom „Za dom spremni“ na zgradi vrtića u Jasenovcu.

Organizacije potpisnice ovog pisma oštro osuđuju brutalni napad na aktiviste Inicijative mladih, retoriku vladajuće partije koja, umesto nasilnike, za nasilje okrivljuje žrtve, kao i politiku koja istrajno ohrabruje lov na predstavnike nevladinih organizacija koje se zalažu za uspostavljanje vladavine prava, demokratizaciju Srbije i suočavanje s prošlošću.

Napad na aktiviste Inicijative mladih posledica je zvanične politike negiranja učešća Srbije u ratovima 1990-ih i odbacivanja odgovornosti za zločine koji su tokom tih ratova počinjeni širom bivše Jugoslavije. Napad je usledio nakon što se SNS oglušio o zahtev nevladinih organizacija da otkaže gostoprimstvo haškom osuđeniku i odrekne se ratne propagande tokom predizborne kampanje, nakon što je predsednik Republike Srbije javno agitovao za novi oružani sukob sa Kosovom i nakon niza javnih prokazivanja boraca za ljudska prava. Svi ovi događaji iznikli su iz višegodišnje i kontinuirane političke podrške osuđenim ratnim zločincima i ljudima za koje postoje kredibilni nalazi da su umešane u ili odgovorne za neke od najsurovijih zločina počinjenih tokom ratova u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu. Ova podrška je intenzivirana nakon što su vlast preuzeli predstavnici onih stranaka koje su aktivno učestvovale u uvođenju Srbije u ratove sa susednim državama, tokom kojih su njene jedinice počinile brojne i masovne zločine.

Osim neskrivene političke podrške osuđenicima za najteža krivična dela, posebno zabrinjavaju procene da učešće ratnih zločinaca u izbornoj kampanji donosi veći broj glasova. To je pokazatelj stanja u društvu koje ni posle više od 20 godina od oružanih sukoba i uprkos nizu pravnosnažnih presuda najvišem političkom, vojnom i policijskom rukovodstvu Srbije, kao i obilju dokumentacije o počinjenim ratnim zločinima i odgovornim jedinicama – nije smoglo snage da prihvati i suoči se sa činjenicama onako kako se to očekuje od društva koje teži zajednici demokratskih evropskih država.

Organizacije koje su potpisnice ovog pisma pružaju punu podršku aktivistima Inicijative mladih i njihovim višegodišnjim naporima da građanima Srbije – naročito mladima – osvetle činjenice o političkoj i moralnoj odgovornosti za stradanje žrtava i razaranje njihovih zajednica. Kako bi dokazali posvećenost interesima Srbije i njenih građana, a ne partikularnim interesima pojedinaca i političkih partija, nadležni organi Srbije treba da efikasno i brzo procesuiraju sve vinovnike incidenta, javno i nedvosmisleno ga osude i upute podršku naporima aktivista i organizacija za ljudska prava koje se svakodnevno suočavaju sa otporima, koji često prerastaju u otvoreno nasilje, slično sinoćnjem napadu u Beški. Izostanak bilo koje od zahtevanih mera nedvosmisleno će pokazati da politika Srbije inklinira povratku u onu društveno-političku atmosferu u kojoj su otvoreni fizički napadi na aktiviste civilnog društva i svaki kritički govor, patriotski i prihvatljiv čin.

Fond za humanitarno pravo
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji
Građanske inicijative
Centar za praktičnu politiku
Praxis
Centar za unapređivanje pravnih studija
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Žene u crnom
Vojvođanski građanski centar
Mreža odbora za ljudska prava u Srbiji CHRIS
Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda
Beogradski centar za ljudska prava
Građanska akcija Pančevo
Centar za evroatlantske studije
Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM

Peščanik.net, 18.01.2017.

Srodni linkovi:

Vesna Rakić-Vodinelić – Bibliotekar

Anite Mitić – Sa ratnim zločincima nema razgovora

Nemanja Stjepanović – Prebijanje Inicijative

Saša Đorđević – Obraz u ogledalu

Miloš Ćirić – Izvinite se Vučiću što vas je tukao