Sudanski dečak, fotografije čitalaca, Konstantin Novaković

Sudanski dečak, fotografije čitalaca, Konstantin Novaković

Nj. E. Predsednik Republike Srbije
Generalni sekretarijat Predsednika Republike Srbije
Andrićev venac 1, 11000 Beograd, Srbija

Ambasada Republike Srbije
Burgemeester van Karnebeeklaan 19, 2585 BA Den Haag, Nederland

4. april 2016.

Dragi Predsedniče Nikoliću,

Pišem Vam u ime Koalicije za Međunarodni krivični sud – globalne mreže koju čini preko 2.500 organizacija civilnog društva iz 150 zemalja. Želim da izrazim svoje zaprepašćenje počašću koja je ukazana sudanskom Predsedniku Omaru al-Bashiru, odbeglom optuženiku MKS-a, koji je povodom proslave Dana državnosti Republike Srbije odlikovan Ordenom Republike Srbije.

Kao što znate, MKS je 2009. i 2010. izdao dva naloga za hapšenje Predsednika al-Bashira zbog umešanosti u ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid u Darfuru, u Sudanu. Ovi nalozi su izdati na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1593 (2003) kojom je situacija u Darfuru okarakterisana kao pretnja međunarodnom miru i stabilnosti, a čitav predmet prosleđen na procesuiranje Sudu, uz poziv svim državama-članicama da u potpunosti sarađuju sa MKS-om. Prema izveštajima Ujedinjenih nacija, u periodu od 2003. do 2008, u operacijama Vlade Sudana protiv pobunjenika u Darfuru ubijeno je oko 300.000 ljudi, dok je preko dva miliona bilo primorano da napusti svoje kuće.

Prilikom izdavanja naloga za njegovo hapšenje, nezavisne sudije MKS-a su se složile da postoje značajni razlozi koji ukazuju na to da su navodi o al-Bashir-ovoj umešanosti u počinjene zločine osnovani.

MKS predstavlja jednu od najznačajnijih mogućnosti da se na ovakve ozbiljne i razorne zločine odgovori, i time doprinese obnovi mira u regionu. Međutim, uspeh MKS-a zavisi od snažne podrške onih koji su ga i stvorili – vlada država-potpisnica.  Vaša vlada je pristupila MKS-u u ime građana Srbije i Srbija je stoga dužna da se pridržava svojih jasno izloženih obaveza iz Rimskog statuta – da počinioce ovakvih zločina, koji su šokirali čovečanstvo, izvede pred lice pravde.

Dodeljivanje ordena časti ili bilo kakvog odlikovanja pojedincu pod poternicom MKS-a je u direktnoj suprotnosti sa duhom i svrhom Rimskog statuta: ukidanje nekažnjivosti za najozbiljnije zločine i postizanje pravde za žrtve.

Takav čin zapravo samo daje kredibilitet Predsedniku al-Bashiru, jer hvali njegove postupke kao lidera svoje zemlje, a to su upravo dela koja razmatra i MKS. Tako se šalje poruka o ravnodušnosti i nedostatku ikakvog obzira prema žrtvama ovih navodnih zločina i njihovim porodicama.

Štaviše, Rezolucija Skupštine država-članica ICC-ASP/13/Res.3 od 17. decembra 2014. poziva sve države-potpisnice Rimskog statuta MKS-a, među kojima se nalazi i Srbija, da „izbegavaju svaki kontakt sa pojedincima pod poternicom Suda, osim ukoliko ocene da je takav kontakt neophodan“. Iako ova rezolucija ne definiše šta bi činilo takav neophodan kontakt, kontakt u formi odlikovanja pojedinaca pod međunarodnom poternicom sasvim sigurno i bez ikakve sumnje nije konzistentan konceptu neophodnih kontakata. Ista rezolucija predviđa i da države-potpisnice „na dobrovoljnoj osnovi obaveštavaju MKS o svakom kontaktu sa licima pod poternicom Suda“ u situacijama u kojima su ocenile da je takav kontakt neophodan. Kada je reč o članicama Evropske unije (EU), na snazi je i konkretno uputstvo o izbegavanju svakog kontakta koji se ne smatra neophodnim.1

Pozivamo Vas da preispitate čin odlikovanja al-Bashira, jer se njime ponižava ne samo MKS, već i sam Orden Republike Srbije. Dodatno, pozivamo Vas da ispunite svoju zakonsku obavezu iz Rimskog statuta da sarađujete sa Sudom, i osigurate da al-Bashir bude uhapšen, kako bi mogao da bude izveden pred lice pravde.

Koalicija se raduje nastavku saradnje i daljem radu sa Vašom vladom, MKS-om i svim ostalim državama u cilju okončanja nekažnjivosti za genocid, zločine protiv čovečnosti i ratne zločine, nezavisno od toga ko ih je i gde počinio.

Iskreno,
William-R-Pace_02
William R. Pace
Izvršni direktor World Federalist Movement – Institute for Global Policy (WFM-IGP)

Koalicija za Međunarodni krivični sud, 04.04.2016.

Peščanik.net, 06.04.2016.

Srodni link: Nemanja Stjepanović – Begunac sa ordenom


________________

  1. Savet Evropske unije, Akcioni plan za Sprovođenje odluke o Međunarodnom krivičnom sudu, 12. jul 2011.