Snimak 9. tribine (ukupno 28-e) u drugom ciklusu tribina Nije Filozofski ćutati na Filozofskom fakultetu u Beogradu održane 28.11.2019. pod naslovom „ Čitaj kao što (ni)je napisano, slušaj kao što (ni)je rečeno, gledaj kao što (ni)je prikazano!“, gde Filozofski dodeljuje počasnu nacionalnu frekvenciju Utisku nedelje i PG Mreži. Govore novinari PG Mreže: Lila Radonjić, Snežana Stojadinović, Rade Ranković, Boban Trajković i Vlada Milić. Moderatorka: Olja Bećković.

Demanti, VIN Produkcija

Uvažene urednice Peščanika
Svetlana Lukić i
Svetlana Vuković Mesarović

Na svom sajtu 29. novembra 2019. objavile ste emisiju „Utisak nedelje na Filozofskom“, kao „integralni snimak 9. tribine Nije Filozofski ćutati“…

U toj emisiji, odnosno na tribini održanoj na Filozofskom fakultetu izrečeno je, između ostalog, i nekoliko neistina manje ili veće težine, a jedna od njih je iskaz da je PG Mreža „jedna prva produkcijska grupa koje je odlučila da pravi program i da pokuša da ga emituje u Srbiji“. I još: „Nije bilo mnogo otvorenih stanica pa smo to, naše programe, slali kasetama po raznim gradovima, tzv. „slobodnim gradovima“ i sa tim gradovima i dočekali neku vrstu oslobođenja koje je, kao što znate, kratko trajalo.“

U vezi sa izrečenim, pošto niko drugi od prisutnih kolega, ni iz grupe učesnika tribine niti od prisutnih u publici, nije reagovao na ovo, u suštini lažno predstavljanje, obaveštavam vas (a neke od vaših čitalaca želeo bih i da podsetim):

VIN Produkcija je u Registar javnih glasila Republike Srbije upisana u oktobru 1992. godine pod imenom Video Nedeljnik, i time je započela svoj rad. Polovinom novembra, tačnije 13.11.1993. godine VIN Produkcija emituje pilot emisiju i time otpočinje redovno nedeljno emitovanje svog TV programa informativno-političkog sadržaja, u početku samo na NTV Studio B, a vrlo brzo potom, posle informacije da je „krajnji domet tih predajnika reon Kosmaj“, VIN nalazi nove emitere, prvo u Čačku, Kragujevcu i Nišu, a ubrzo potom video kasete sa programom VIN Produkcije, na kojima su magazin „Video Nedeljnik“ i debatna studijska emisija „Press Pretres“, emituju se u još više od trideset TV stanica u Srbiji,  (dodatno i u Crnoj Gori i BiH, a prvih godina i u Makedoniji i Sloveniji).

U to vreme, kada nije postojao Internet, i kada je TV slika mogla biti brzo distribuirana samo putem trasa evrovizijske ili intervizijske razmene koja je obavljana u velikim TV stanicama koje su bile pod kontrolom državnih vlasti, VIN je prvi ponudio alternativu – distribuciju informativno-političkog sadržaja – na video kasetama. Kasete su pri tom na destinacije izvan Beograda, zbog brzine dostave, isporučivane čak i autobusima linijskog javnog prevoza.

Ta ideja, o osnivanju javnog informativnog glasila koje može biti upisano u državni Registar, i time legalno obavljati svoju delatnost, a pri tom biti „štampan“ na kasetama a ne na roto papiru, ima svog autora, imenom i prezimenom. Takvo „štampanje“ je revolucija i subverzija u istom trenutku jer je (kao „propust“ izbrisan u kasnijim verzijama) ipak u skladu sa tada važećim Zakonom o informisanju, a omogućava da samo „jedan primerak štampe“ bude viđen od strane više stotina hiljada gledalaca, zavisno od dometa i rejtinga TV stanice na kojoj se emituje. Kao poklon, upis VIN-a u Registar javnih glasila uskoro koriste brojni elektronski mediji koji su potom osnivani u Srbiji i pet godina kasnije, u novembru 1997. i grupa novinara zaposlenih u gradskoj televiziji Studio B. I to, pored modela dokazanog u praksi, kako „novinari kao profesionalci sami vode firmu“, nije bio jedini poklon koji je Mreža dobila od VIN-a.

U trenutku kada PG Mreža započinje sa svojim programom, VIN Produkcija emituje svoju 93. emisiju.1

Biti „prvi“ u to vreme je za neke od nas bilo manje važno, već je „biti“ bilo neizbežno. Danas, zašto bi se toga odricali? Pogotovo što je „biti prvi“ tada značilo i „biti sam“, dugo godina. I nije bilo lako.

Molio bih vas da suštinu ovih informacija objavite, bez obzira da li ćete ih nazvati „demanti“, „reagovanje“, „pojašnjenje“ ili „ispravka“. Verujem da je za svakoga ko se bavi širenjem slobodne misli bitno da ona bude potpuna koliko je moguće, odgovorna i istinita. Ne bih se pozivao na važeće zakone i etiku u informisanju, već na osećaj da je to i vaše uverenje. Ako su neki od nas, aktera tih događaja, iz nekih razloga tihi, to ne znači da ne postojimo, da naše sećanje nije živo i podržano materijalnim dokazima. Nadam se i da ćete biti u prilici da suštinu ove moje poruke prenesete i organizatorima tribina na Filozofskom, čiji snimak ste preuzele i objavile, i da će oni adekvatno reagovati.

Zahvaljujem i pozdravljam vas,
Miodrag Pejić
Suosnivač i direktor VIN Produkcije
U Beogradu, 4.12.2019.

***

Dragi Mišo i dragi posetioci sajta Peščanik, izvinite što sam ja ili neko drugi, svakako omaškom izgovorili da je PG Mreža „prva produkcija koja je odlučila da pravi program i da pokuša da ga emituje u Srbiji“. Nesporna je činjenica, koju znaju svi koji se ovim poslom bave, da je pionir u tome bio VIN, koji je time što je bio prvi značajno olakšao nastajanje i rad i PG Mreže i brojnih drugih TV produkcija.

Ništa nismo želeli da prisvojimo i nadamo se da ćeš i ti i posetioci sajta Peščanika prihvatiti naše izvinjenje i ispravku.

Vladimir Milic
PG Mreža

Peščanik.net, 29.11.2019.


________________

  1. Bilo bi emisija VIN Produkcije tada i više, ali je u periodu od februara 1996, kada je NTV Studio B preuzet od beogradske organizacije SPS-a sa Čovićem na čelu, VIN zabranjen za emitovanje na Studiju B, pa potom ostavljen od svih (uključujući promotere otvorenog društva) i prepušten sam sebi. VIN se na tada novouspostavljeni RTV Studio B vratio u martu 1997. emitovanjem dokumentarnog filma „Pištaljka jača od pendreka“ sa snimcima i pričama o protestima 1996-97, koje smo beležili osećajući profesionalnu obavezu prema događaju i vremenu, svakog od 88 dana, iz dana u dan, od prvog do poslednjeg, plaćajući svaki radni dan kolega ličnom ušteđevinom.