Dizajn Slaviša Savić

Dizajn Slaviša Savić

Od 16. juna popodne naš sajt je pod najjačim hakerskim napadima koje smo ikada doživeli: ukupan broj IP adresa koje smo blokirali u poslednja dva dana je blizu 2000. Poređenja radi, u prethodnom velikom DDoS napadu na Peščanik iz aprila ove godine, na dan obaranja sajta Telepromptera, učestvovalo je 280 IP adresa. Inače, od juna prošle godine svakog dana imamo napade sa 20-30 IP adresa. Na to smo navikli, ali sada smo se zabrinuli, jer se talasi napada obnavljaju svakih par sati. Rad samog sajta još uvek nije ozbiljno ugrožen. Naš novi server se dobro drži, za razliku od našeg sistem administratora koji nije spavao dve noći.

***

Posle godinu dana, pravni tim Peščanika je dobio odgovor na jednu od tri tužbe koje smo podneli protiv NN lica koja su od juna prošle godine, posle objavljivanja tekstova o plagiranim doktoratima i poplavama, obarali sajt Peščanika.

Više javno tužilaštvo u Beogradu nas je 8. juna obavestilo da je do sada „uputilo 5 zahteva za prikupljanje potrebnih obaveštenja MUP-u Republike Srbije – SBPOK – Odeljenju za borbu protiv visokotehnološkog kriminala; 2 predloga za izdavanje naloga za lociranje mesta sa kog se obavlja komunikacija; na osnovu predloga tužilaštva, a po naredbama Višeg suda u Beogradu, izvršen je pretres stanova na 2 lokacije u Beogradu i od korisnika stanova je oduzeta elektronska oprema koja je upućena na veštačenje Službi za specijalne istražne metode MUP-a Republike Srbije“.

U svom obaveštenju, tužilaštvo naglašava da u ovom predmetu „nije doneta Naredba o sprovođenju istrage“.

Peščanik.net, 17.06.2015.