Pravnoj službi Gej strejt alijanse (GSA; Alijansa) dostavljeno je rešenje kojim Apelacioni sud u Beogradu ukida prvostepenu presudu Prvog osnovnog suda u Beogradu protiv Dragana Markovića Palme, narodnog poslanika i predsednika Jedinstvene Srbije, za tešku diskriminaciju LGBT populacije i vraća predmet na ponovno suđenje.

Apelacioni sud je ukinuo prvostepenu presudu po žalbi Markovićevog punomoćnika zbog povrede odredaba parničnog postupka i pogrešne primene materijalnog prava, tj. zbog toga što je utvrdio da tuženom Markoviću tužba nije uredno dostavljena od strane Prvog osnovnog suda i da nije dostavljena njemu lično ili njegovom punomoćniku već članu njegovog domaćinstva, što je u suprotnosti sa članom 136. Zakona o parničnom postupku. Iako je prvostepeni sud utvrdio da je tužbu Draganu Markoviću Palmi uredno dostavio, Apelacioni sud je nakon uvida u dokumentaciju koji se tiče ovog slučaja doneo rešenje o ukidanju presude i vraćanju postupka na ponovno suđenje.

Gej strejt alijansa neće odustati od tužbe protiv Dragana Markovića Palme ni nakon ovakve odluke Apelacionog suda jer ovaj slučaj posmatra kao strateški važan zbog toga što se radi o zloupotrebi najčešće društvene predrasude i neistine o LGBT osobama da su one bolesne. Takođe, GSA smatra da izjave političara i funkcionera u javnosti, bilo da su oni u vlasti ili u opoziciji, koje sadrže govor mržnje treba da budu oštro zakonski sankcionisane s obzirom na njihovu odgovornost u izazvanju negativnog uticaja i na širu javnost.

Da podsetimo, Pravna služba Gej strejt alijanse je protiv Dragana Markovića Palme 22. avgusta 2011. godine podnela tužbu na osnovu Zakona o zabrani diskriminacije jer je drugačija seksualna orijentacija s njegove strane prikazana kao bolest i kao nešto nenormalno i to putem javnih glasila tj. zbog njegove izjave date medijima 15. avgusta 2011. godine u kojoj je rekao „stav Jedinstvene Srbije i moj lični stav je – mi smo protiv svakog skupa gde homoseksualci demonstriraju ulicama Beograda i žele da prikažu nešto što je bolest da je normalno“. Prvi osnovni sud je u novembru prošle godine usvojio tužbu GSA, utvrdio da je Marković izvršio težak oblik diskriminacije po osnovu seksualne orijentacije a na osnovu članova 11, 12, 13 i 21 ovog zakona i zabranio mu ponavljanje izvršene diskriminacije.

 
Info centar GSA, 19.09.2012.

Peščanik.net, 20.09.2012.