Povodom izjave Ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića i predstavnika MUP-a o jutrošnjem napadu na A. Ž. (24) u centru Beograda, u kome je ona teško povređena, Gej strejt alijansa (GSA) želi da obavesti javnost o još nekim detaljima počinjenog napada.

Napadnuta pripadnica LGBT populacije A. Ž. koja je u trenutku napada na sebi imala obeležja Parade ponosa je slučaj prijavila policiji i odmah zatim obavestila i GSA. Prema informacijama kojima GSA raspolaže, u pitanju su trojica napadača koja su A. Ž. i njene dve prijateljice pratila od Zelenog Venca do ugla ulica Carice Milice i Maršala Birjuzova, gde se napad i dogodio. Nakon što su primetili da A. Ž. na sebi ima obeležja LGBT pokreta, jedan od njih je uz psovke nasrnuo na nju više puta uzvikujući pitanje da li je ona lezbejka. Ubrzo zatim je počeo da je udara, a onda potegao i nož i napao je. A. Ž. je u napadu zadobila teške telesne povrede – duboku povredu desne šake sa presečenim tetivama dva prsta, kontuziju glave i više masnica i oderotina po telu, koje joj je napadač naneo udarcima pesnicama i nogom. Napad bi se sigurno završio sa daleko tragičnijim posledicama po A. Ž. da ona uz pomoć prijateljice nije pružila otpor u nameri da odbrani svoj život i rukom koja joj je povređena uhvatila nož i tako izbegla ranjavanje koje je moglo biti fatalno.

A. Ž. se trenutno bolje oseća, u stabilnom je stanju i nalazi se pod stalnim lekarskim nadzorom u Kliničkom centru Srbije gde čeka na operaciju desne šake. Gej strejt alijansa je sa njom u stalnom kontaktu, njeni aktivisti su bili sa A. Ž. jutros pri prijemu u Urgentni centar, a tokom današnjeg dana su je ponovo obišli zajedno sa advokatom Pravne službe GSA.

GSA i njena Pravna služba će intenzivno pratiti rad policije, tužilaštva i sudstva na ovom slučaju, i zastupati žrtve ovog mučkog napada pred svim nadležnim institucijama.

GSA pozdravlja jutrošnju brzu intervenciju policije po prijavi ovog slučaja. Međutim, GSA zahteva da se hitno nađu svi počinioci i saučesnici u ovom teškom krivičnom delu bez obzira na njihovu starosnu dob i da se privedu pravdi, a od nadležnih sudskih organa da u što hitnijem roku izreknu adekvatne kazne.

Napadi na LGBT osobe se dešavaju tokom cele godine o čemu GSA i druge LGBT organizacije redovno obaveštavaju javnost. Ovaj slučaj teškog ranjavanja, tj. pokušaja ubistva je jedan od najozbiljnijih koji su Gej strejt alijansi prijavljeni u poslednjih nekoliko godina. Očigledno je da napadači više ne prezaju ni da nekom ko je drugačije seksualne orijentacije ili ko nosi obeležja LGBT pokreta oduzmu život. GSA zato pita nadležne državne institucije, a posebno one političare koji su u poslednje vreme govorili u negativnom kontekstu o LGBT osobama i njihovim aktivnostima, da li je potrebno da neko bude ubijen da bi se shvatilo u kakvim ozbiljnim i teškim problemima se nalazi LGBT populacija u Srbiji i da bi se krenulo sa njihovim rešavanjem?

Sve češće i opasnije napade očigledno nije moguće zaustaviti samo sporadičnim bavljenjem posledicama, već se napokon mora uhvatiti u koštac sa uzrocima. GSA zahteva da se bez odlaganje krene u proces sistemskog smanjenja nasilja i diskriminacije nad LGBT osobama i hitno donese plan borbe protiv nasilja i homofobije. Takođe, GSA će o ovom slučaju obavestiti sve relevantne međunarodne organizacije.

 

Info centar GSA, 15.10.2011.

Peščanik.net, 16.10.2011.