Rezolucija o osnovnim pravima Albanaca u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, koju je Skupština Kosova usvojila prošle sedmice, već je polučila i prve plodove.

Uprkos povikama Beograda da je briga Prištine za svoje sunarodnike s juga Srbije samo deo pokvarenog Tačijevog plana da ometa Srbiju na ubrzanom putu ka Evropskoj uniji, vlada Ivice Dačića najavila je da će “do 15. jula” primiti albanske lidere tri opštine sa juga Srbije kako bi se razgovaralo o “prioritetnim problemima”.

Predsednik Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu, Zoran Stanković podsetio je Albance iz Doline da je vlada pre neki dan usvojila platformu koja u celih sedam tačaka razmatra probleme: zastupljenost Albanaca u državnim institucijama, ekonomski oporavak tri opštine, službenu upotrebu jezika, pisma i nacionalnih simbola, decentralizciju u pravosuđu, obrzovanje, kulturu i medije, zdravstvo i socijalnu zaštitu i bezbednost i mere za uspostavljanje poverenja na tom prostoru.

Sa duge strane, rezolucija Skupštine Kosova predviđa da se zaštite i unaprede prava albanske zajednice, da im se olakša život i omogući sloboda kretanja do Kosova, da se ukinu takse i osiguranja koje treba da plaćaju pri ulasku na Kosovo te otvaranje vladine kancelarije za vezu u Prištini i Gnjilanu. Uz tekst rezolucije, poslanici u Prištini saglasili su se i oko plana za izmenu Ustava kako bi se deklarativne klauzule o specijalnim vezama sa albanskim Kosovarima na teritoriji svih zemalja bivše Jugoslavije mogle i realizovati.

Srbija, sa druge strane, brigu o svojim etnicima u regionu zasad smatra ekskluzivnim pravom, tvrdeći da je dovoljno sposobna da omogući normalan život manjinama na svojoj teritoriji.

Albancima iz tri opštine u zoni najsiromašnijih područja Balkana ostaje da sačekaju svoj red, u Prištini ili Beogradu.

U međuvremenu, u petak je bez dogovora okončana nova, trodnevna runda dijaloga Beograda i Prištine o primeni Briselskog sporazuma. Prema izjavama srpskih zvaničnika, “naša” strana je bila maksimalno konstruktivna, jaka i lepa dok su “njihovi” delovali “stihijski”.

U Briselu je trebalo postići dogovor o izmenama lokalnih zakona koje bi omogućile primenu sporazuma u obe zemlje. Tema je, takođe, bila i uspostavljanje Zajednice srpskih opština, u skladu sa deklarativnom brigom Beograda za svoje sunarodnike na Kosovu.

 
Izvor: agencije

Pripremila Milica Jovanović

Peščanik.net, 08.06.2013.