Nekoliko umetničkih udruženja Srbije pozvalo je umetnike i njihovu publiku na demonstrativno okupljanje u subotu 22. juna u 18 sati na Trgu republike, u znak protesta „zbog sveukupnog neodrživog stanja u kulturi i odnosa države prema umetnicima u svim oblastima stvaralaštva”.

Protest je iniciralo Udruženje dramskih umetnika Srbije čiji je poziv postavljen na oglasne table u svim pozorištima u zemlji, uz molbu upravama da se do održavanja protesta tekst pročita publici pred početak predstava. Poziv za učešće na protestu upućen je i umetničkim akademijama i fakultetima, muzejima, bibliotekama i drugim ustanovama kulture.

Proglas su do sada podržala udruženja filmskih glumaca, muzičkih i likovnih umetnika i kompozitora, Srpsko književno društvo i Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije.

Kako se navodi, sa protesta će državi biti upućen zahtev za povećanje budžeta za kulturu kao i „iznalaženje sistema za popunu budžeta za kulturu, poštovanje zakona, donošenje Zakona o pozorištu i promenu odnosa države i medija prema kulturi”.

„Izražavamo veliki strah za budućnost naroda čiji se duh hrani crnim hronikama – a ne knjigama, šund televizijskim programima – a ne obrazovnim emisijama, golim silikonskim devojkama – a ne umetničkim aktovima, sveopštim nasiljem i netolerancijom – a ne pozorištem”, stoji u proglasu.

„Hoćemo li dopustiti da se pozorišta zatvore, kao što smo dozvolili da nestanu bioskopi? Hoćemo li dopustiti da gledamo izložbe u mraku? Da li je klasična muzika samo simbol za dan žalosti? Ne trebaju nam pozorišne zgrade, muzeji, bioskopi, knjižare i galerije, a treba nam prostor za profit? Ne trebaju nam umetnici, treba nam još državnih činovnika i partijskih poslušnika? U kakve će to ljude izrasti naša deca?”

Nezadovoljstvo zbog „sistematskog višegodišnjeg masakra nad kulturom i umetnošću uopšte” kulminiralo je nakon nedavnog objavljivanja rezultata konkursa Ministarstva kulture za sufinansiranje projekata u oblasti savremenog stvaralaštva. Naime, više od šest meseci po završetku konkursa pokazalo se da će mnogi etablirani festivali, nagrade i izdanja ostati bez dinara ili sa drastično smanjenim budžetom dok su, inače rekordno mala sredstva za kulturu iz republičke kase uglavnom preusmerena na neprogramsko, godišnje finansiranje opskurnih kosovsko-patriotskih struktura, posela dijaspore i renesansu paradržavnih eksperimenata.

Protestom bi se konačno moglo prekinuti i ćutanje koje je poslednjih godina udruženja, umetnike i institucije kulture načinilo saučesnicima u masakru.

 
Pripremila Milica Jovanović

Peščanik.net, 12.06.2013.

 

Srodni link:

Nula dinara za Oktobarski salon