Skupština je izabrala nove članove Republičke izborne komisije. Mesta su upražnjena jer su neke partije reagovale na prigovore javnosti zbog visokih naknada, obavljanja nespojivih funkcija i nepotizma. Popunjavanje RIK je nesporna zakonska obaveza, ali je problem što ništa nije ni pokušano da se uradi kako bi se otklonili uzročnici problema, a bilo je vremena za to. Niti su promenjeni propisi po kojima sam RIK utvrđuje naknade svojih članova (što je principijelno loše, bez obzira na njihovu visinu), niti se Skupština bavila specifičnim oblicima sukoba interesa koji narodni poslanici imaju kada predlažu ili glasaju za izbor svojih bliskih srodnika.

Iako je fokus javnosti bio na pojavama koje su ocenjene kao nemoralne i na povredu pravila o nespojivosti funkcija, o mnogo važnijim stvarima, ispunjavanju zakonskih obaveza RIK, bilo je premalo reči. S obzirom na to, nema puno razloga za optimizam da će se tu nešto promeniti, ali nije zgoreg podsetiti šta se može popraviti:

Kao i druge javne institucije, i RIK je (već četiri godine) dužan da na svom sajtu objavi Informator o radu i da u njemu, između ostalog, redovno ažurira podatke o odobrenim i realizovanim rashodima u prethodnoj i tekućoj godini. Planirani troškovi RIK ni inače nisu vidljivi u budžetu Srbije, jer se prikazuju unutar budžeta Narodne skupštine. Predstojeći rebalans budžeta će biti dobra prilika da se praksa izmeni i da RIK dobije poseban razdeo.

RIK nije uopšte proveravala tačnost izveštaja o finansiranju kampanje za republičke, pokrajinske i lokalne izbore 2008. Štaviše, suprotno zakonu, javnost je ostala uskraćena i za elementarne podatke – ko je podneo takve izveštaje za Pokrajinu i za pojedine opštine i šta sadrže prilozi dostavljeni uz izveštaje za republičke izbore. Prilika za „popravni” je kontrola koju RIK po zakonu mora da izvrši do kraja leta u vezi sa finansiranjem kampanje u Zemunu, Voždovcu i Kosjeriću.

Autor je programski direktor Transparentnosti Srbija.

Blic, 14.07.2009.

Peščanik.net, 15.07.2009.