Fotografije čitalaca, Damnjan Jovanović

Fotografije čitalaca, Damnjan Jovanović

Kad nas čovek pogleda rekao bi da smo mnogo pobožna nacija. Pobožni mi koji se krstimo dok gledamo vesti, ali i još pobožnija vlast u vestima.

Školska vlast osveštava slavski kolač, iako su nas ministri prosvete ubeđivali da je to školski, a ne verski praznik. Gradska vlast osveštava vodovod, ali i KANALIZACIJU, kako glasi pun naziv tog javno-komunalnog preduzeća. Republička vlast osveštava – samu sebe. Ili bar nama tako izgleda kada vidimo predsednika države i predsednika vlade kako se bezrazložno sastaju sa patrijarhom. Doduše, budući da je predsednik vlade sa sobom poveo i grešnog ministra pravde, moguće je i da ga je priveo iz razloga neke pokore, naročito ako je suditi po onom pokornom bacanju na patrijarhovu ruku (osim ukoliko to nije neki novi pravoslavni običaj, takozvano ”ljubim ruke iz zatrke”?).

Pobožna je situacija i u skupštini. Skupštinska većina se mora bogobojažljivo slušati, naročito kad joj se pridruži predsednik najzastupljenije partije. Ko se drzne da ne iskaže idolopoklonički odnos, odmah dobije opomenu zbog bogohuljenja. A pošto se poslanicima opozicije ne može verovati da će se sami izbičevati, bičevanje stiže od bogom dane većine. (To što nisu bogom dani nego – vođom dani, ne remeti njihov prividno pravedni gnev).

Pobožno je i u medijima. Jedni boga mole da i njih vlast ne uzme na zub, drugi u tom povodu tihuju, treći su na vreme shvatili da sila boga ne moli, dok četvrti… Pa, četvrti misle da su uhvatili boga za onu stvar. Ili se samo tako ponašaju.

I, mada se premijer, za kojeg bi neupućeni mogli da pomisle da je naš najzaposleniji talk-show voditelj, u jednoj od svojih emisija javno požalio da mu nije bogougodno što ga podržavaju samo Pink i Informer (pošto je pre toga poimence optužio neke koji to ne rade), čak i vernici počinju da se žale kako im tamjan od medijskog bogosluženja povremeno štipa oči.

Ali, nije vlast ta koja podstiče idolopoklonstvo. Naprotiv. Evo, premijer nam je sam kazao kako se on oštro protivi makar samo i simpatijama, a nekmoli obožavanju – grčkog premijera!? Kojeg, po rečima našeg premijera, ”ovde mnogi podržavaju”. Nije nas obavestio da li mu je to saznanje da mnogi podržavaju grčkog premijera došlo iz ankete ili tajnih službi koje su zvanično pod njegovom kontrolom (što se zaboravilo prilikom ove ujdurme protiv zaštitnika građana), ali nas jeste obavestio zašto ga on sam ne podržava. ”Jer ne veruje u rešenja tipa: lako ćemo!”

Dakle, nema kurtoazne izjave, nema priče o sto dana vlade (iako za sebe traži dve godine, što sa prethodne dve čini ceo jedan mandat blanko podrške), nego – pravo s neba pa u rebra: nemoj imati drugih bogova osim mene!

Peščanik.net, 02.02.2015.


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)