Da li se sećate priče o zloupotrebama u Rudarskom basenu Kolubara?

U ovom preduzeću koje je deo EPS-a tokom godina je bio razvijen specifičan sistem izvlačenja novca na štetu javnog preduzeća.

U Insajderu je otkriveno da je najveći deo novca izvlačen kroz angažovanje mašina za kopanje uglja od privatnih firmi. Te mašine plaćane su po satu rada, a „na papiru“ su radile 24 sata dnevno, 31 dan u mesecu. Desilo se čak i to da je mašina jednog dana radila 25 sati. Drastičan rast za troškove mehanizacije počinje 2006, da bi troškovi počeli da se smanjuju 2010.

U poslu su, kako je tada kroz dokumentaciju prikazano u Insajderu, bile angažovane i mašine privatnih firmi koje su bile povezane s rukovodstvom preduzeća, od kojih je najveći broj imao i stranačke funkcije.

Naime, bivši direktor RB Kolubara Dragan Tomić, kadar DSS-a, iznajmljivao je mašinu privatne firme čiji je on bio suvlasnik. Mašine u RB Kolubara imao je i Radosav Savatijević, tadašnji član Upravnog odbora EPS-a, čiji je Kolubara deo. Insajder je takođe otkrio dokaze da je mašine u Kolubari imala i firma povezana s Draganom Markovićem Palmom koji, za razliku od Savatijevića i Tomića nije obuhvaćen optužnicom.

Zaboravljene zloupotrebe?

Optužnica za ove zloupotrebe u RB Kolubara pune četiri godine se vrti u krug – od tužilaštva do suda i nazad. Tužilaštvo napiše optužnicu i prosledi sudu da je potvrdi, sud je zatim vraća na dopunu.

Optužnicom Tužilaštva za organizovani kriminal za sada je obuhvaćeno 28 osoba, među kojima su bivši rukovodioci RB Kolubara – Dragan Tomić, Vladan Jovičić, obojica u to vreme kadrovi DSS-a, bivši komercijalni direktor RB Kolubara Radisav Ranković, kadar SPS-a, Radosav Savatijević, privatni preduzetnik i bivši član UO EPS-a. Optuženo je i više radnika Kolubare, ali i lokalnih političkih funkcionera.

U međuvremenu je sud doneo pravnosnažnu presudu u slučaju tzv. male Kolubare, odnosno zloupotrebe prilikom prodaje gvožđa iz Kolubare po niskoj ceni povlašćenim privatnim firmama. Ovom temom Insajder se nije bavio u serijalu o Kolubari, ali su se i na toj optužnici našli skoro svi odgovorni funkcioneri tog preduzeća pomenuti u serijalu Insajdera u vezi sa zakupom mehanizacije. Tako je posle oslobađajuće presude za malu Kolubaru u javnosti ostao utisak da nisu krivi ni za zloupotrebe prilikom zakupa mehanizacije od privatnih firmi, iako za to optužnica formalno još nije podignuta.

Kako se optužnica vrti u krug?

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je prvu optužnicu za zloupotrebe u RB Kolubara u aprilu 2012, a njom je obuhvaćeno 28 osoba, između ostalih bivši rukovodioci preduzeća i stranački funkcioneri. Vanpretresno veće Specijalnog suda dva meseca kasnije vratilo je optužnicu na dopunu istrage. Posle više od dve godine, u novembru 2014, Tužilaštvo završava dopunu istrage i šalje sudu dopunjenu optužnicu na potvrđivanje. Sud i ovu optužnicu vraća Tužilaštvu radi dopune istrage, i to posle skoro godinu dana, u septembru 2015. Prema saznanjima Insajder.net, poslednja verzija optužnice uskoro treba ponovo da bude prosleđena sudu.

Insajder, 16.03.2016.

Peščanik.net, 17.03.2016.