Plagiarism extreme learning

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije pokrenulo je istragu, na zahtev Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, povodom sprečavanja i ograničavanja pristupa internet sajtu Peščanik, na kojem je objavljen tekst grupe univerzitetskih profesora iz Engleske, koji navode da je doktorska disertacija ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića plagijat.

Kako je MUP juče saopštio, “istraga se sprovodi u cilju identifikacije izvršioca krivičnog dela sprečavanje i ograničavanje pristupa javnoj računarskoj mreži”. Urednica Peščanika Svetlana Lukić ističe za Danas da “nije mali problem činjenica da policija treba da istražuje događaj u kome je njihov šef jedan od glavnih aktera”.

Portal Peščanik, inače, objavio je juče da su napadi kojima je taj sajt oboren stizali sa servera privatnog univerziteta Megatrend, kao i sa drugih adresa iz zemlje i regiona. Kako se navodi, u vreme najtežeg napada svake sekunde slato je na desetine “zahteva” prema serveru Peščanika sa adrese fa-srv.megatrend.edu.rs, a na prikrivanju tragova vinovnici su učinili “neobično malo”.

Svetlana Lukić napominje da su napadi i obaranje sajta nastavak tendencioznog pisanja pojedinih medija da je Peščanik tokom poplava širio paniku među građanima objavljujući dezinformacije o broju mrtvih i materijalnoj šteti. “Svakom funkcionalno pismenijem čoveku je jasno da se distribucija tekstova na internetu ne može zaustaviti, čak i ako se privremeno obori neki sajt, i zbog toga i ove napade na Peščanik shvatamo isključivo kao demonstriranje sile i pokušaj zastrašivanja”, ističe Lukić.

Zoran Stojiljković, profesor FPN, deli mišljenje sa urednicom Peščanika: “Samo totalni idioti mogu da pomisle da će napadom na internet sajt koji je objavio tekst da nešto spreče. To će sad, baš zbog tog napada, još više da se objavljuje i deli na društvenim mrežama. To je nezaustavljivo i ja se pitam – ko je tako glup? Ono što je jedino razumno jeste da druga strana ponudi argumentaciju kojom osporava taj tekst… Mi moramo da učinimo biografije ljudi koji rade državni posao apsolutno javnim, a posebno proces sticanja znanja i akademskih kvalifikacija. Gde su školski drugovi predsednika Republike sa kojima je zajedno polagao ispite i napredovao u obrazovanju i sticanju akademskog zvanja?”

Na pitanje Danasa kako komentarišu navode profesora iz Velike Britanije da je ministar Stefanović plagirao doktorski rad i da li će se tim slučajem baviti na nivou Vlade Srbije, juče nisu odgovorili ni premijer Aleksandar Vučić, ni potpredsednici Vlade Zorana Mihajlović i Ivica Dačić, kao ni ministar prosvete i nauke Srđan Verbić.

Nebojša Stefanović oglasio se saopštenjem za javnost u kojem je naveo da je njegova doktorska disertacija “dostupna od juna prošle godine, ali je tek sada izazvala interesovanje dela javnosti”. On je u saopštio da je komisija koju je formirao Megatrend, gde je doktorirao, imala zadatak da utvrdi ocenu podobnosti, celishodnosti i značaja teme njegove disertacije: “Ista komisija je u pisanom obliku izuzetno povoljno ocenila pomenutu disertaciju i dala saglasnost da se pristupi javnoj odbrani.”

Načelnik Republičke prosvetne inspekcije Velimir Tmušić kaže za Danas da Odeljenje za inspekcijski nadzor u visokom obrazovanju nije nadležno da utvrđuje postojanje plagijata u stručnim radovima nastavnika visokoškolskih ustanova, već to čine njihova stručna tela.

“Megatrend univerzitet je oformio komisiju koja neće utvrđivati da li je doktorska disertacija Nebojše Stefanovića plagijat, jer mi znamo da nije, već da bismo odgovorili na laži i klevete koje nanose štetu, ne samo Stefanoviću nego i našem univerzitetu”, ističe za Danas Mića Jovanović, rektor Megatrenda. On dodaje da će Megatrend razmotriti podnošenje krivične prijave protiv autora pomenutog teksta.

Opoziciona parlamentarna Nova stranka juče je pozvala Nebojšu Stefanovića da odmah podnese ostavku na mesto ministra unutrašnjih poslova “zbog osnovane sumnje da je plagirao svoju doktorsku disertaciju”. U saopštenju se podseća da je “plagijat čin protivzakonitog prisvajanja tuđih duhovnih tvorevina i njihovog predstavljanja kao svojih”.

“Utvrđivanje da li je neki doktorat plagijat je posao univerziteta, koji je tu doktorsku disertaciju izdao i ovo pitanje svaki univerzitet definiše svojim pravilnikom o doktorskim studijama. Da bi postupak utvrđivanja plagijata bio pokrenut, nije nužno da se oglase autori teksta čiji deo je preuzet bez navođenja, već na to može ukazati svaki građanin”, objašnjava za Danas Miodrag Popović, prorektor Univerziteta u Beogradu.

Profesorka Fakulteta političkih nauka Snežana Đorđević izjavila je juče da je doktorski rad ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića “solidan rad” u kojem ona nije prepoznala delove svog teksta. “Mi imamo akademski običaj da pozovemo nekoga sa strane da pogleda tekst i mene su kolege zamolile da mi se pridružim i budem član komisije. Nisam prisustvovala odbrani, jer sam bila van zemlje, ali meni se taj rad svideo, to je bio jedan solidan rad”, rekla je Đorđevićeva za Betu. Prema njenim rečima, standardi u Srbiji se dosta razlikuju od standarda na koje se pozivaju stručnjaci koji su analizirali tekst.

S. Čongradin, V. Andrić, Danas, 02.06.2014.

Peščanik.net, 03.06.2014.