Prema izveštaju o mentalnom zdravlju Svetske zdravstvene organizacije, depresija i anksioznost porasli su za 25 odsto samo u prvoj godini pandemije, čime je broj ljudi koji žive sa mentalnim poremećajima dostigao skoro milijardu ljudi, a „jaz između potrebnog i stvarnog tretmana u lečenju mentalnog zdravlja se znatno povećao“.

U Nemačkoj je 2020. pokrenuta „Ofanziva za mentalno zdravlje“ u kojoj učestvuju tri ministarstva, brojna zdravstvena i penziona osiguranja, ukupno 50 institucija. U isto vreme u Srbiji direktorka klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ nastavlja ofanzivu protiv svojih zaposlenih, koji su tokom jeseni nekoliko puta ispred klinike protestovali zbog odnosa rukovodstva prema zaposlenima i pacijentima. Direktorka klinike tvrdi da su to politička okupljanja i da su lekari i medicinski radnici koji protestuju „instrumentalizovani spolja kako bi pokazali da zdravstveni sistem ne funkcioniše“.

O tome kako funkcioniše zdravstveni sistem na njenoj psihijatrijskoj klinici, naslednici bolnice „Dom za s uma sišavše“ koju je pre 160 godina osnovao knez Mihailo Obrenović, na svetski Dan mentalnog zdravlja 10. oktobra, na konferenciji za novinare govorili su neki od pobunjenih medicinskih radnika: dr Nadežda Pucar, spec. psihijatrije, viši medicinski tehničari Dalibor Gutović i Zoran Kotur, kao i Dragan Sinđelić, predsednik ujedinjenog sindikata zdravstva u ovoj bolnici.

Peščanik.net, 13.10.2022.