U utorak uveče, Kolorado je postao prva američka država koja je legalizovala rekreativnu marihuanu, čime je pretekla Vašington za oko sat vremena.

Ako ne bude pravne smetnje, svako ko je navršio 21 godinu uskoro će moći da uđe u kanabis-apoteku u Koloradu i kupi cvetić.

Ali borba za legalnu travu u Koloradu i širom zemlje još nije završena. Zabrana marihuane još uvek je jedno od glavnih načela federalne borbe protiv narkotika, i federalne vlasti će možda pokušati da uguše program legalne trave u Koloradu pre nego što on uopšte počne.

Setite se primera apoteka medicinske marihuane u Kaliforniji, dosadašnjih predvodnika pokreta za legalizaciju. Pre dve godine, Predlog 19 za legalizaciju trave bez recepta zaustavljen je napadima izvršne vlasti. Od prošle godine, ministarstvo pravde pogazilo je obećanje da će ostaviti kalifornijske apoteke na miru, pokušavajući da zatvori ugledne ustanove poput Zdravstvenog centra Harborside u Ouklandu. Za sada ih nisu pokolebali protesti boraca za legalizaciju i razumnih političara.

Međutim, aktivisti kažu da bi ishod u Koloradu mogao da bude drugačiji. „Niko ne zna šta će se dogoditi“, kaže Tom Endžel, portparol organizacije Policajci protiv prohibicije, „Ali mislim da ako predlog za legalizaciju marihuane dobije više glasova od bilo kog predsedničkog kandidata, što je realna mogućnost, i ako neke države poslušaju glas naroda – Kolorado i Vašington – mislim da će politička računica početi da se menja. To postaje realnost koju više niko ne može da negira.“

Mogući pokazatelj da će se federalne vlasti ipak prikloniti ideji legalne trave jeste to da se državni tužilac SAD Erik Holder nije formalno usprotivio inicijativi legalizacije u Koloradu, poznatoj kao Amandman 64. Pre dve godine, on je bio protiv kalifornijskog Predloga 19.

I za razliku od Kalifornije, federalna vlada nije naredila racije kanabis-apoteka koje poštuju državne i lokalne zakone. Iako je to možda zato što se Kolorado manje medijski ističe nego Kalifornija, možda je i rezultat skladnijeg regulatornog sistema ove države. (Kalifornija je uglavnom prepuštala regulaciju medicinske trave gradovima). „Mislim da je federalna vlada pokazala veće uvažavanje sistema marihuane u Koloradu jer je regulisan državno i lokalno“, kaže Mejson Tvert, portparol kampanje „Da za 64“, „Tako da federalna vlada nije smatrala da treba da se meša.“

Naravno, Kaliforniji treba odati priznanje za pokretanje priče da legalizacija nije samo ludačka ideja. Ali Kolorado ima dugu istoriju progresivizma kada je reč o pružanju otpora puritancima. Pre tačno 80 godina, Kolorado je legalizovao alkohol – mnogo pre nego što je federalna vlada ukinula prohibiciju. Amandman 64 mudro prepušta posao osmišljavanja regulatornog sistema za legalnu travu državnom zakonodavstvu. To neće biti lak zadatak, ali aktivisti smatraju da je izvodljiv. „Možemo pokazati ostatku države da nam, kad legalizujemo marihuanu, nebo neće pasti na glavu“, kaže Endžel, „To jest, biće bezbednije, a istovremeno će se prikupiti veći porez“. Recimo da se radi o svojevrsnom duvačkom stimulansu.

 
Josh Harkinson, Mother Jones, 06.11.2012.

Preveo Ivica Pavlović

Peščanik.net, 10.11.2012.