Viši sud u Šapcu izrekao je danas presudu svešteniku Branislavu Peranoviću kojom je proglašen krivim za teško ubistvo Nebojše Zarupca. Prvostepenom odlukom Peranović je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 20 godina.

Tokom sedmomesečnog procesa saslušano je nekoliko svedoka i veštaka koji su opisali okolnosti pod kojima je 6. avgusta prošle godine preminuo štićenik nelicenciranog crkvenog centra za lečenje bolesti zavisnosti u kojem je Peranović bio upravnik.

Između ostalog, toksikološka analiza pokazala je da u krvi Zarupca nije bilo tragova narkotika u vreme ubistva čime je oborena prvobitna odbrana optuženog da je mladić preminuo od prekomerne doze.

Obdukcija je takođe pokazala da iskaz optuženog o „nekoliko lakih šamara” nije istinit, budući da je na telu Zarupca otkriveno više desetina povreda nastalih udarcima metalnom šipkom i šutiranjem.

Navodi o učešću više osoba u premlaćivanju Nebojše Zarupca nisu potvrđeni.

Tužilaštvo je smrt Zarupca optužnicom kvalifikovalo kao ubistvo sa umišljajem, za koje je predviđena kazna do 40 godina zatvora. Sud je međutim utvrdio da je ubistvo počinjeno sa eventualnim umišljajem.

I odbrana i porodica ubijenog najavili su žalbe na presudu.

Branislav Peranović je pre „centra” u Jadarskoj Lešnici kod Šapca godinama vodio sličnu ustanovu pri manastiru Crna Reka u Sandžaku, odakle je povučen posle otkrića da su štićenici bili podvrgnuti sistematskom prebijanju i maltretiranju Peranovića i grupe siledžija. Optužbe nikada nisu istražene, finansijsko poslovanje Peranovićevih centara nije bilo predmet poreske analize, a država nikada nije preispitala pravo Srpske pravoslavne crkve da osniva paralelne zdravstvene institucije.

 
Izvor: agencije

Pripremila Milica Jovanović

Peščanik.net, 21.06.2013.

 

Srodni linkovi:

Svetlana Lukić: I mač i krst 
Svetlana Slapšak: MLATIPOP 
Mirko Đorđević: Ikona i gvozdena ćuskija