Od četvrtka uveče kada se zbog udara groma zapalila šuma na brdu Panjak na Tari, požar je do subote zahvatio oko 25 hektara rastinja i četinara, uprkos angažovanju više stotina vatrogasaca kojima su se juče pridružili pripadnici žandarmerije. U izveštajima agencija pominje se i jedan policijski helikopter.

Srbija ih za gašenje požara ima još dva, uz tri poljoprivredna aviona, prosečne starosti od 25 godina. Četiri kanadera koje je Beograd prodao Grčkoj 1995. godine po bagatelnoj ceni, pominjaće se kasnije, u redovnim analizama štete i politike bezobzirnog rizikovanja života vatrogasaca.

U periodu od 2007. do 2012. godine broj požara porastao je za 10 do 15 odsto, kažu statistike sektora za vanredne situacije. Načelnik ovog sektora nedavno je rekao da se, za razliku od prethodnih, ove godine ne očekuju dugi periodi velikih vrućina – „ali imajući u vidu činjenicu da je kod nas i naših građana jako niska svest kada je reč o toj bezbednosnoj kulturi, za nas to praktično ne mora da znači ništa“.

Čini se da to, nažalost, ne znači ništa ni onima koji bi eventualno mogli da pomognu građanima u prizivanju pameti. Prošle godine, upamćenoj po nekoliko razornih požara, nadležni su izneli procene da je ukupna šteta u prvih sedam meseci iznosila 26 miliona dinara.

Rešenje je država pre dve godine našla u osnivanju „rusko-srpskog humanitarnog centra“ u bivšoj vojnoj kasarni kod niškog aerodroma. Tadašnji ministar policije Ivica Dačić optimistično je najavljivao početak rada regionalnih jedinica za brzo reagovanje već na proleće 2012.

Od ovog proleća i početka nekakve „završne faze“ procene su da će taj specifičan izraz rusko-srpskog prijateljstva proraditi do kraja godine. Narednih dana u Niš bi trebalo da sleti novi prilog ruskog ministarstva za vanredne situacije, u vidu jednog aviona i jednog helikoptera.

Detalji o razvoju centra u Nišu ne iznose se u javnost, štaviše ministri ove i prethodne vlade češće su ga pominjali u demantijima glasina da je reč o tajnom planu za formiranje ruske vojne baze na Balkanu nego u izveštajima o raznim fazama njegovog osnivanja i eventualnim preprekama zbog kojih prethodna obećanja nisu održana.

Rusko-srpsko prijateljstvo u gašenju požara još uvek se ogleda u senzonskom humanitarnom slanju iljušina. Cenu neodgovornosti plaćamo sami.

 
Pripremila Milica Jovanović

Peščanik.net, 28.07.2013.