Foto: Predrag Trokicić
Foto: Predrag Trokicić

Jeste li i vi primetili da je predsednik Srbije postao nekako miroljubiviji? Nije baš na ranu da ga previjete, ali nije ni da poziva u ljuti boj. Više nismo „pred bitkama i u bitkama koje još nisu oružane ali ni takve nisu isključene“, što reče Milošević. Ne očekuje nas ni polarna zima opet, vremenska prognoza je čak i povoljna, nema padavina sa vlasti ni u Nišu, najavljuju se tek kratkotrajne pljuske – zašto si dozvolila da te uhvate u malverzacijama, reći će u četiri partijska zida i to će biti to.

Ako i dođe do neke borbe, predsednik Srbije će sportski ostaviti srce (i zastavu) na terenu, daće sve od sebe da svaki rezultat na semaforu proglasi pobedom, kao nedavno u UN (ko nije glasao za rezoluciju, glasao je za nas), ali je to sve što od njega treba da očekujemo. Boriće se, samo ne više kao lav ili vuk samotnjak. I ništa ne garantuje, nije on onaj, navodno mu omiljeni junak, komandant Mark, pa da pobeđuje baš u svakoj epizodi stripa.

„Nećemo dozvoliti da Srbija izvozi litijum“, rekao je odlučno. „Izvoziće litijumske baterije, ako to uopšte bude moguće“, dodao je pomirljivo. Čekajte, čekajte. Kakva je to jadna pretnja? Ne dam vam litijum ako mi ne date baterije? Samo to? Ništa „ne dam Gazivode“, ništa „nema predaje“? Pa više se onomad potresao da će stanovništvo na severu Kosova biti ugroženo kosovskim tablicama na automobilima nego sad što će pola Srbije stvarno biti ugroženo iskopavanjem litijuma. To neće biti pošast zbog koje će nam sva groblja biti nedovoljna kao što nas je plašio za kovid?

Da, omlitavilo se, nema više sto za jednoga, nema ni sto na njega jednoga. Doduše, oponenti su u njegovom rečniku i dalje neprijatelji i izdajnici, ali ih bar ne izaziva na dvoboj, tačnije šestoboj pesnicama nego na – poligraf. Jer je on izgleda neustrašiv još jedino pred detektorom laži. Koji ne može da detektuje da li lažete već samo da li ste u frci, na primer da će vas lažno optužiti za primanje mita, što on svakako nije.

Osim toga, nije on ni sadašnji papa pa da sedne i razgovara sa migrantima, invalidima i akademskom zajednicom ili izjavi da je zdravlje demokratije u lošem stanju. Prvo, jer ga uopšte ne zanima šta vernici, a naročito nevernici imaju da mu kažu. I drugo, što bi brinuo o zdravlju demokratije kad ne brine o zdravlju nacije?

Peščanik.net, 08.07.2024.

EKOLOGIJA

The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)