Dvoje funkcionera Agencije za privatizaciju uhapšeni su danas zbog sumnje da su učestvovali u zloupotrebama prilikom prodaje Tehnohemije, saopštio je MUP nedugo pošto su beogradski mediji preneli dojavu državne televizije o akciji kriminalističke policije.

Kako se navodi, uhapšeni su ranije vodili sektore za pravne poslove Agencije a do hapšenja bili su članovi komisije za utvrđivanje ispunjenosti obaveza iz kupoprodajnih ugovora. Treće ime sa zajedničke prijave, čelnik ove komisije uhapšen je pre nekoliko dana u vezi sa zasebnom aferom oko privatizacije Luke Beograd.

Krivična prijava odnosi se na sednice komisije iz aprila i maja 2005. godine kada je doneta odluka da se polovina tzv. idealnog dela nezavršene kuće na Senjaku prihvati kao ispunjenje izrične investisticione ugovorne obaveze kupca 70 odsto društvenog kapitala preduzeća Tehnohemija.

Uhapšeni se sumnjiče da su znali da je ugovorom o prodaji 70 odsto kapitala predviđena obaveza kupca da u roku od godinu dana od dana zaključenja ugovora u subjekt privatizacije investira nešto više od 29 miliona dinara, dok prema nalazu londonske konsultantske firme polovina kuće nije mogla biti osnovno sredstvo.

Na taj način, osumnjičeni su omogućili kupcu Tehnohemije oslobađanje bankarske garancije i povraćaj 430.000 evra koje je kupac položio radi dobijanja bankarske garancije, kao i sticanja protivpravne imovinske koristi u tom iznosu.

Preduzeće za trgovinu hemijskim proizvodima – zanimljivo zbog 32 hektara zemljišta i poslovnim prostorom na Vilinim Vodama, u neposrednoj blizini Luke Beograd – jedno je od stavki sa liste Saveta za borbu protiv korupcije o 24 sporne privatizacije koje su stigle do Evropskog parlamenta uz zahtev za reviziju, po osnovu sumnjivih razloga za raskid ugovora o kupoprodaji.

Privatizovana 2003. godine, Tehnohemija je zbog svoje lokacije bila na meti Miškovića i Beka, ranijih investicionih partnera u projektu Luka Beograd, upozoravala je Verica Barać, pokojna predsednica Saveta za borbu protiv korupcije. Prema njenim navodima, zbog planova za razvoj čitavo područje oko Luke Beograd bilo je izloženo zakulisnim pritiscima dvojice tajkuna, uz pomoć političara na vlasti i državnih službenika u nadležnim institucijama.

Privatizovana Tehnohemija nepromenjene namene je, prema ovim sumnjama, bila viđena kao nepoželjan komšiluk budućeg stambeno-poslovnog “grada na vodi”.

Pet godina kasnije, uprkos upozorenjima i dokazima da su obaveze ispunjene a u preduzeće uloženo dvostruko više od prvobitno dogovorenog, kupoprodajni ugovor sa kupcem Tehnohemije je poništen zbog toga što mu je, kako je Savet tada tvrdio, Agencija “nametnula nove investicione obaveze”. Kupac je maja 2010. godine Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu podneo krivičnu prijavu protiv osmoro odgovornih lica u Agenciji za privatizaciju, za krivično delo zloupotrebe službenog položaja, a krajem te godine je za isto krivično delo tužilaštvu podneo i krivičnu prijavu protiv tadašnjeg direktora Agencije za privatizaciju.

Istraga nikada nije pokrenuta.

 

Izvor: Savet za borbu protiv korupcije, agencije

Pripremila Milica Jovanović

Peščanik.net, 18.06.2013.