Nigde mi se u svetu nedelju nije izlazilo po kijametu, pa stoga bacih pogled na TV program; možda će, ko velim, na nekoj nacionalnoj pustiti neki film koji nisam gledao, ali uzalud behu sve nade moje. Ipak, na B92 beše (naoko) nešto bolje od ofucanih filmova: u Utisku nedelje, najavilo Dragana Đilasa, novog DS-hazjaina, što je bilo dovoljan razlog da se u devet nula nula namestim ispred televizora.

Možda je moj verni cenjeni publikum primetio da na pomen prezimena Đilas nisam, kao što sam doskora imao običaj, precizirao – „Dragan, ne Milovan“. Ne, ne, dragi moji. Više to neću ni raditi. Ubuduće, kada se bude govorilo „Đilas“, odmah će biti jasno da je reč o Draganu, jer je Dragan – da tako kažem – nadmašio Milovana. Minimizirao ga takoreći. Jer, opsetite se malo, Milovan jeste bio svetski poznat disident, jeste pošteno namučio Tita i partiju, ali je u partijskoj hijerarhiji dogurao samo do broja tri ili čak četiri, a prezimenjak mu je za manje godina članstva u DS-u nego što je Milovan proveo na robiji, postao predsednik jedne od „najvažnijih institucija srpskog naroda“, kako je to formulisao bivši predsednik institucije.

I – kakav mi je utisak. Pravo da vam kažem, nije kompletan. Odgledao sam otprilike četrdesetak minuta (sa sve reklamama) i onda sam ugasio televizor i latio se knjige. A zašto? Zato što sam priču čuo već stotinama puta, a u emisiji nije bilo ni pucnjave ni seksa da mi prikuju pažnju. Dakle, opšta DS mesta: Te, jeste, grešili smo, ali smo se izvinili i više nećemo! Te, mi, kao DS, imamo ljude sa imenom i prezimenom (ono fakat, u konkurentskim strankama preovladavaju nadimci)! Te, naši su dobri potezi (kojih je, takođe fakat, bilo) olako zaboravljeni! Te, ovo, te ono. Te tamte, te vamte. Što sve skupa znači samo jednu stvar:

U DS-u se suštinski ništa nije promenilo niti se promeniti hoće. Jesam li se konsultovao sa Baba Kuranom? Na osnovu čega iznosim tako smelu tvrdnju? Sad ću da vi kažem: na osnovu životnog iskustva i obimne lektire. Inercija je, dragi moji, izuzetno snažna sila, pogotovo u Srbiji. Znate to, pretpostavljam, i sami. Nešto na drumu krene po zlu, vi kočite iz petnih žila, ali pusti auto ide kud je nameračio i tačka. Tako je i sa DS-om. Tim pre što niko nije ni pokušavao da koči. Videlo se to još onomad, kada je napravljen „istorijski dogovor“ između bivšeg i sadašnjeg predsednika. Ako je neko odgledao Utisak nedelje do kraja, pa ako se nešto bitno promenilo, slobodno neka mi kaže da sam pogrešio.

 
Danas, 03.12.2012.

Peščanik.net, 04.12.2012.