Yuri Suzuki, Sound Taxi http://bit.ly/1xfB4nW

 
Opa, bato! Overlord je okrenuo list. I to usred Berlina! Javno je, urbi et orbi, obećao da srpski državnici ubuduće neće muljati, lagati i mastiti partnere po belom svetu. Zna on, rekao je Vučić, da su mnoge zemlje site naše priče u kojoj jedno govorimo, a drugo radimo. Novi početak je – takođe je rekao Overlord – da ono što govorimo i uradimo, ali i mislimo.

Cinik bi rekao da senku sumnje na Overlordov zaokret ka istinitosti baca činjenica da je izjava data na samom početku sezone drekavaca, proplakalih ikona, pčela veličine ovce koje pustoše jug Srbije i dvoglave teladi. Ali posao cinika i jeste da zakeraju. Sa druge strane politike – ma gde da se vode – nisu obećane zemlje istinoljubivosti. Naročito u takozvanoj multilaterali. Šta da se radi. Ovaj pali svijet je tirjan tirjaninu, a kamoli istinoljubivom čovjeku. I pročaja.

Ali naši državnici su, fakat, baš preterivali. Duboko uvereni da su sve javnosti ovoga sveta temeljno kretenizovane kao naša, uopšte nisu umeli da se obuzdaju. I to je, konačno, jedna od đavolovih zamki. Sprovodeći sistematsku kretenizaciju, naši političari na kraju i sami postanu kreteni, ali to nikada ne saznaju, zato što to u Srbiji niko ne sme da im kaže, pa onda samouvereno idu u raznorazne „zvanične posete“ i prave budale od sebe (i Srbije) u čvrstom uverenju da si politički geniji. Ovde se s vremenom formirao jedan sistem koji ja interno zovem seljački vizantinizam, čija je glavna karakteristika sveopšte laganje i nadlagivanje, a čija je neizbežna posledica gubitak kontakta sa realnošću. Sve srpske dileme (i podele), dakle: EU ili Rusija, Istok ili Zapad, republika ili monarhija, obrenovićevci ili karađorđevićevci, Zvezda ili Partizan i proče, posledice su dezorijentacije prouzrokovane vekovnim laganjem.

Vaistinu pozdravljam Overlordovu odluku da stane na put pogubnom poroku laganja, ali – predvidivo – imam i neka zakeranja. Smatram, čestnejši publikume, da prvi korak ka prestanku obmanjivanja stranaca mora da započne na domaćem terenu. Ako je, kažem, iskren i odlučan u nameri, Vučić bi trebalo da zna da je posao defalsifikacije Srbije – iako nije nemoguća misija – ravan akciji čišćenja Augijevih štala. Laganje, lažno predstavljanje, foliranje, prenemaganje – i ostali derivati laži – u Srbiji su postali unosna profesija koja je po prirodi lažovskih stvari sposobna da se prilagodi svim društvenim uređenjima i svim režimima. Evo, recimo, za početak bi Overlord mogao da prestane da se druži sa društveno-političkim lažovima, zna on na koga mislim. Njemu se, može biti, čini da ti svati popravljaju „sliku“ Srbije i kod kuće i u svetu, ali – jok. Samo produbljuju laž. A znamo da ko laže, taj i krade.

 
Danas, 01.07.2014.

Peščanik.net, 02.07.2014.