Samo nekoliko dana pošto je održavanje glavnog pretresa po krivičnoj tužbi protiv 14 članova Obraza propalo zbog “neodložnog letovanja” jednog od okrivljenih, a iz sličnih razloga zamalo da bude odloženo i iznošenje završnih reči na suđenju portparolu srodne ekstremističke organizacije SNP 1389.

Postupak pokrenut 2010. godine zbog širenja rasne i druge diskriminacije za vreme organizovanja Povorke ponosa 2009. godine, u međuvremenu spojen sa ranijom tužbom protiv portparola SNP Miše Vacića, već beleži niz neodržanih pretresa a poslednji koji je trebalo da bude održan u petak, 5. jula, pomeren je za sutra – u 13 sati, ljubaznošću sutkinje Ivane Ramić koja je uvažila napomenu odbrane da bi susret u 9 ujutru bio preran.

Za iznošenje završnih reči odbrana je prvobitno procenila da će biti spremna tek negde u septembru, kada se advokatkinja vrati sa odmora, preneo je Labris, organizacija koja prati ova suđenja.

Sutkinja Ivana Ramić inače vodi i postupak protiv grupe optužene za paljenje Bajrakli džamije u Beogradu čiji je pretres, zakazan za prošli četvrtak, odložen između ostalog i jer je jedan od okrivljenih otputovao u Belorusiju ” gde planira da započne posao” a za drugog policija nije imala slobodnu maricu za prevoz iz požarevačkog zatvora.

Dilemu da li sudije nisu u stanju da primoraju okrivljene i njihove zastupnike da shvate ozbiljno sudske procese u kojima se brane od optužbi – ili i sami doprinose neozbiljnom tonu svojih predmeta, prošle sedmice naročito je podstakao Danko Laušević, sudija Višeg suda u Beogradu u sveže započetom ponovljenom postupku protiv Mladena Obradovića i još 13 saradnika iz Obraza.

Kao razlog nedolaska jednog od trojice iz grupe optuženih advokat je naveo “neodložno letovanje”. Umesto da kazni advokata zbog sprdnje sa sudom, sudija je razdragano prelistavao jesenje datume za naredno ročište u šali pazeći da se ne poklopi sa najavljenom Paradom ponosa.

Vođa Obraza Mladen Obradović osuđen je 20. aprila 2011. godine pred Višim sudom u Beogradu na dve godine zatvora zbog organizovanja nereda tokom Parade ponosa 10. oktobra 2010. Odlukom Apelacionog suda početkom ove godine postupak je vraćen na ponovno suđenje. Obradoviću i trinaestorici okrivljenih sudi se pred neizmenjenim većem, podseća Labris.

Sledeći pretres je zakazan za 23. oktobar. Nije crveno slovo, osim ako Saturn ne uđe u opoziciju.

 
Pripremila Milica Jovanović

Peščanik.net, 08.07.2013.