nactrtana planeta sa prstenom koja se smeje
Foto: Peščanik

Na znamo zašto je, tim pre što to nikako nije njegova nadležnost, a pre svega zbog koga je predsednik Srbije najavio formiranje novih ministarstava, ali, da nam treba ministarstvo za društveni dijalog – treba nam. I to ne samo zbog izbornih sloboda i uslova nego – zbog svega.

Jer je ova vlast sve izbanalizovala, relativizovala i temeljno razbucala (i to tim redom) da nam je potreban društveni dijalog a potom i društveni dogovor oko bukvalno svake teme. Pa vlast da pitate čak i da li je Zemlja okrugla odgovor bi bio da je – okrugla pa na ćoše.

Da li je trebalo da učestvujemo u dva svetska rata ili bi bolje bilo da smo očuvali „supstancu srpstva“ odnosno ljudstvo kao reproduktivni materijal? Da li smo u tim ratovima bili na pravoj strani ili u ratovima devedesetih u kojima „nismo učestvovali“? Da li je ispravno srpski ili srbski? Da li se domovina brani znanjem ili nevaspitanjem? Da li nas maske štite, kao što zvanično tvrde iz još uvek nezvaničnog kriznog štaba ili nam uopšte ne trebaju kao što tvrdi nezvanični promoter najsmešnijeg virusa na svetu? I da li su maske obavezne napolju kao što pre podne kaže članica stručnog dela istog kriznog štaba ili nisu obavezne kao što to tvrdi po podne?

Zašto bi bilo dobro da se makar oko nekih načelnih stvari dogovorimo i barem se njih pridržavamo? Pa zato što živimo u zemlji u kojoj kao da vlast svakog jutra iznova odlučuje da li se vozi levom ili desnom stranom ulice. A to nam saopšti uveče kad smo svi već polupali kola.

Na primer, da li je nedavni upad na izložbu stripa za osudu ili je za odbranu, kao što je branilo ministarstvo (kulture!) objasnivši da je cepanje eksponata izražavanje opravdanog revolta jer izložba „s punim pravom izaziva negativne reakcije najvećeg dela javnosti“. Na stranu nepismenost i to što ni najveći a ni najmanji deo javnosti za izložbu ne bi ni čuo a kamoli je video da nije bilo skandaloznog napada i ovog skarednog saopštenja, ali – negativna reakcija s punim pravom?!

Samo je falilo da ministarstvo napiše i da su autori stripa nažalost dobro prošli jer im niko nije odrubio glave kao onom pariskom profesoru samo zato što je decu podučavao slobodi govora kroz primer satiričnog Šarli ebdoa. Čiji su karikaturisti pre nekoliko godina takođe pobijeni jer su „s punim pravom izazvali negativne reakcije javnosti“.

Ne, džaba nama ministarstvo za društveni dijalog ako pre toga nemamo ministarstvo za kultivisanje. Za kultivisanje prvo ministarstva kulture pa onda i svih ostalih.

Peščanik.net, 19.10.2020.


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.
Nadežda Milenković

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)