Profesor prava Vladimir Vodinelić podneo je danas ostavku na članstvo u stručnoj radnoj grupi za izradu medijskih zakona, šest meseci nakon njenog formiranja u ministarstvu kulture, zbog niza izmena u tekstu nacrta zakona unetih bez konsultacija sa svim članovima radne grupe.

“Doslovno smo otkrivali izmenu po izmenu, a razmere i metodi takvih izmena teksta radnoj grupi iza leđa, postale su potpuno belodane na sastanku radne grupe održanom u petak, 14. juna 2013. godine. Pokazalo se da svi mi jesmo, doduše, članovi radne grupe, ali da među nama ima privilegovanih koji mogu da diktiraju privatno dogovorene izmene teksta. Budući da nisam radio iza leđa ministarstvu, ne prihvatam ni da ministarstvo radi meni iza leđa”, navodi se u tekstu ostavke.

Profesor pravnog fakulteta univerziteta Union kao razlog za svoju odluku o povlačenju ističe i nespremnost pomoćnika ministra Dragana Kolarevića, inače šefa radne grupe, da se stara o ravnoteži između sukobljenih interesa različitih grupa zastupljenih pri izradi medijskih zakona.

“Razumem da oni članovi Radne grupe koji su predstavnici nekih novinarskih i medijskih udruženja i interesnih grupa zagovaraju rešenja koja odgovaraju samo njihovim parcijalnim interesima, u širokoj paleti od novčanih interesa do interesa puke komotnosti, a da nemaju sluha za interes javnosti. Razumem i da su to u stanju da čine po cenu licemerja: spremni su, npr., da nešto bude etička obaveza medija povodom objavljene neistinite informacije, koja obaveza međutim nema nikavku, svima obezbeđenu i efikasnu institucionu podršku, ali ne i da to bude zakonska obaveza, za sve podjednaka i ostvariva na sudskom putu za svakoga koga može da povredi njihova neistinita informacija. Razumem i da predstavnici OEBS i Evropske komisije, svako polazeći sa svojih pozicija, ne moraju da u prvom redu imaju na pameti interese neorganizovanih i u radnoj grupi nepredstavljenih građana Srbije čija prava mogu da budu povređena u radu medija neistinitim informacijama. Ali, zato je tu ministarstvo koje je – budući da je ono, za razliku od svih navedenih, organ ove države – pod ustavnom obavezom da se stara o zajemčenim pravima svih, bili ovi predstavljeni u radnoj grupi ili ne”, ističe Vladimir Vodinelić.

“Nisam spreman da sarađujem sa ministarstvom koje, ovako kako je predstavljeno u radnoj grupi, nije u stanju da odgovori svojoj ustavnoj obavezi”, konstatuje profesor Vodinelić.

U međuvremenu, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Centar za unapređivanje pravnih studija upozorili su ministarstvo kulture i informisanja da izrada medijskih zakona mora da se vrati u redovan postupak konsultacija unutar radne grupe.

NUNS i CUPS zatražili su od ministarstva da upozna sve članove radne grupe sa novim tekstom nacrta zakona, upozoravajući da izmeštanje rada na zakonima iz okvira radne grupe dovodi u opasnost adekvatno artikulisanje javnog interesa u medijskoj sferi. Ministarstvo kulture i informisanja je pri izradi zakonskih rešenja koja bi trebalo da odražavaju najviše pravne standarde zaštite medijskih sloboda i ostalih legitimnih interesa zajednice i pojedinaca, dužno da “onemogući netransparentne izmene pojedinih zakonskih odredbi bez znanja članova radne grupe”, zaključuje se u saopštenju.

Nezvanično, sastanak jednog dela radne grupe mimo znanja ostalih sazvan je za sutra u ministarstvu kulture.

U tekstu svoje ostavke, profesor Vodinelić podsetio ih je na iskustvo čiji su nastavljači: “Godine 2008. celokupna tadašnja radna grupa za izradu medijskih zakona ovog ministarstva prekinula je saradnju sa ministarstvom na izradi zakona. Razlog je bio taj što, dok je tekao rad radne grupe na izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju, radnoj grupi je iza leđa izrađen nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju. Reč je o zakonu za koji je potom Ustavni sud Srbije utvrdio da je u celosti, u svim svojim odredbama suprotan Ustavu Republike Srbije.”

 
Pripremila Milica Jovanović

Peščanik.net, 02.06.2013.