Ovu nedelju obeležili su sumnjivi iskazi. Od frizerke i penzionisanog čuvara garaže koji su početkom sedmice na sudu svedočili da je Bris Taton sam skočio u smrt, preko podsećanja da je u korist vođe navijača osumnjičenog da je učestvovao u paljenju Bajrakli džamije svedočio i sam beogradski muftija – do tvrdnji patrijarha Srpske pravoslavne crkve da su mediji lažno preneli njegove izjave u Moskvi.

Dvoje „novih“ svedoka, zbog kojih je već prepolovljena presuda ubicama Brisa Tatona dovedena u pitanje, dali su iskaze pred višim sudom u Beogradu u utorak. Frizerka i čuvar izjavili su da su nesrećnog Francuza videli kako sam skače sa stepeništa na Obilićevom vencu, odnosno da ga sa visine od dvadeset metara niko nije bacio ni gurnuo.

U sredu su mediji, iščekujući presudu okrivljenima za paljenje jedine beogradske džamije, podsetili da je u odbranu vođe huligana stao i beogradski muftija koji je tvrdio da je okrivljeni zapravo pokušavao da spreči napad i preko svog zastupnika tražio od suda da ga oslobodi krivice.

U završnici ove spontane serije oglasila se pres služba patrijarha SPC, tvrdeći da su agencije koje su izveštavale o poseti patrijarha Moskvi iznele „laž da je patrijarh kritikovao državno rukovodstvo“. Pisanje medija ocenjeno je kao zlonamerno i anticrkveno te da odaje nameru sastavljača da „poremete tradicionalo bratske odnose i poverenje između srpskog i ruskog naroda”.

Ispostavilo se, međutim, da su mediji doslovce transkribovali tonske i video snimke izjave patrijarha Irineja u kojoj poglavar SPC između ostalog kaže „…naše sadašnje rukovodstvo je pod priličnim uticajem Zapada. Crkva čini sve da svest njihovu veže za veliku i moćnu rusku istoriju i rusku crkvu…”

Za davanje neistinitog iskaza pod zakletvom predviđene su zatvorske kazne od tri meseca do pet godina ali se postupci po ovom osnovu veoma retko pokreću a kada i pozovu lažove na odgovornost, sudovi izriču niske kazne.

Tako su trojica pripadnika Crvenih beretki za lažno davanje alibija Miloradu Ulemeku Legiji pred specijalnim sudom, osuđeni na po deset meseci zatvora. Prošlog meseca im je apelacioni sud smanjio kazne na šest meseci zatvora.

Što se patrijarha i njegovih glasnogovornika tiče, budući da nisu pod zakletvom te da svojim iskazima ne ugrožavaju sudski postupak na njih se ovaj zakon ne odnosi. Deveta od deset božijih zapovesti, „ne svedoči lažno”, trebalo bi da je dovoljna.

Laži se sve lakše izriču, možda kad od vrućine popuste moralni obziri. Ili kad posle više od dve decenije udruženog razaranja prestane da bude važno.

 
Pripremila Milica Jovanović

Peščanik.net, 18.07.2013.