Oprečne reakcije na vest da je bivši dekan medicinskog fakulteta u Nišu uhapšen zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj, mogle bi iznenaditi neupućene u ovdašnje prilike. Uostalom, ni političke elite se još nisu izjasnile je li reč o borbi protiv korupcije u našim ili njihovim redovima.

Stvar, naoko zvuči jednostavno: kako je saopšteno iz policije, uhapšenom se na teret stavlja da je od 2008. do kraja svog mandata prošle godine oštetio budžet fakulteta za 170 miliona dinara i 70.000 evra, tako što je samoinicijativno uvećavao koeficijente za plate nenastavnog osoblja i snižavao školarine studentima.

Rasprava se, naravno, vodi oko interpretacije istragom utvrđenih činjenica ali dilemu da li je reč o srpskom Robinu Hudu ili, u najboljem, nekoj vrsti lokalnog Super Hika neće razjasniti ni ostali podaci iz bogate biografije niškog profesora.

Mandat od 12 godina koliko je proveo na čelu medicinskog fakulteta, profesor je prošle godine okončao pod pomalo neobičnim okolnostima kada je agencija za borbu protiv korupcije zatražila od saveta fakulteta njegovu smenu. Spornom kandidatu, međutim, u dosije je upisano da je savet po redovnoj proceduri prosto izglasao novog dekana.

Čak i pošto je šest meseci kasnije, u postupku koji je agencija pokrenula pred prekršajnim sudom u Nišu kažnjen sa 60.000 dinara zbog toga što nije obavestio savet svog fakulteta o sukobu interesa, bivši dekan pribrano je medijima objašnjavao da je agencija pogrešila te da je progonjen zbog svog političkog angažmana.

Profesor je, naime, bio nosilac liste Reformističke stranke na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima i kandidat za gradonačelnika Niša.

Pažnju agencije za borbu protiv korupcije, međutim, privukle su pritužbe zbog zapošljavanja više rođaka i prijatelja na fakultetu kojim je rukovodio. Kako se navodi, utvrđeno je da je tokom 2010. i 2011. godine bivši dekan na svom fakultetu zaposlio sina, ćerku, zeta i zetovu majku. Navodi o beneficijama koje su na niškom medicinskom fakultetu uživali još neki srodnici bivšeg dekana i njegovih bliskih saradnika, nisu potvrđeni.

Inače, po odlasku sa mesta dekana raspoređen je na funkciju prodekana za finansije istog fakulteta, gde ga je poreska inspekcija početkom ove godine osumnjičila za utaju poreza od oko 2,5 miliona evra, u saradnji sa šefom računovodstva koji mu je usput i rođak. Od ovih optužbi branio se tvrdnjom da je sve radio po instrukcijama i odlukama ministarstava finansija i prosvete, kao i nadležnih fakultetskih tela.

Prema još nepotvrđenim navodima, na teret mu se stavlja i da je fakultetske lokale iznajmljivao mimo procedure i za višestruko sniženu mesečnu rentu.

 

Izvor: Južne vesti

Pripremila Milica Jovanović

Peščanik.net, 02.08.2013.