Ljubav i prepreke, Buybook, Sarajevo, 2009.

Aleksandar Hemon je bosanskohercegovački prozaist i novinski kolumnist. Rođen je u Sarajevu 1964. godine, gdje je i odrastao i počeo se baviti književnošću na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Početak rata u Bosni i Hercegovini ga je zatekao na boravku u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je odlučio da ostane, nastani se u Chicagu i pokuša pisati na engleskom jeziku. Iz tih pokušaja nastale su priče koje su činile njegovu prvu zbirku Pitanje Bruna.Nakon tog vrlo zapaženog debija, Hemon je napisao roman Čovjek bez prošlosti i time u potpunosti potvrdio novostečeni status mladog i izrazito talentovanog pisca. Autor je romana The Lazarus Projects kojim je ušao u uži izbor za nagradu National Book Award i National Book Critics Circle za 2008. godinu. Dobitnik je Guggenheimove stipendije (2003), “nagrade genijima” koju dodjeljuje zaklada MacArthur (2004), te nagrade Heartland koju dodjeljuje Chicago Tribune (2008). Sa suprugom i kćerkom živi u Chicagu.

Aleksandar Hemon svoju reputaciju i MacArthurovu “nagradu genijima” stekao je kratkim pričama, formi kojoj se vraća ovom izuzetno snažnom zbirkom priča. Zbirka priča Ljubav i prepreke, odlikuje se nevjerovatno kreativnom prozom, nezaboravnim, a urnebesnim pripovjedanjem tako karakterističnim za Hemona. Sve priče imaju istog naratora, mladića koji sazrijeva u komunističkom, ali kosmopolitskom Sarajevu, koji u vrijeme opsade svog grada odlazi u SAD. Hemon daje više od pukog iznošenja jedne imigrantske autobiografije. Svaka od priča razvija se u bajkovitom, inspirativnom pravcu, i postepeno vodi ka sjajnim, dubokim zaključcima. S obzirom da se priče međusobno stapaju, zbirka Ljubav i prepreke, po svojoj koheziji i utisku koji ostavlja, ravnopravna je svakom romanu, i u svakom trenutku je šarmantna, privlačna i bolno ljudska.

Hemonovo pisanje ponekad podsjeća na Nabokova, a opet majstorstvo kojim je on pronašao svoj novi glas prevazilazi Nabokova… Zapanjujuća darovitost… veličanstveno… privlačno… inteligentno, ambiciozno…

The New Yorker

Hemon ne umije napisati dosadnu rečenicu, i zahvaljući tome engleski jezik (koji je naučio kao odrastao čovjek) još je bogatiji… vrckasto i neposredno.

The New York Times Review

Hemon je maestro, mađioničar, medij kroz koji progovara univerzum.

Esquire

Izvanredan pisac: ne samo talentovan, već i neophodan.

The New York Times

Peščanik.net, 17.03.2009.