Foto: Predrag Trokicić
Foto: Predrag Trokicić

Vlast nam stalno govori da smo pod njom u svemu prvi ili među prvima, ako nikako drugačije a ono makar prvi u istoriji. A kad smo prošle nedelje zaista i dospeli na prvo mesto svetske rang-liste i to ne zahvaljujući Đokoviću, vlast tu vest ne samo da nije slavodobitno podelila sa nama nego je još i optužila belosvetsku aplikaciju, koja inače gradove rangira po zagađenosti vazduha na osnovu podataka koje očitavaju državne (dakle – naše!) stanice za merenje, da – nema pojma kako se meri zagađenost.

Jer se kod nas zagađenost meri po kubnom metru trpljenja stanovništva a ne po tamo nekim PM česticama. Uostalom, čak i da je zagađeno u PM i da smrdi u 3 LPM, vlast uvek može da u istom kafanskom stilu objasni da od dima još niko nije umro, ali od promaje bogami jeste. A da zagađenost reši onako kako je onomad rešen problem Černobilja ili nedavno aflatoksina, a evo sada i pijaće vode. Samo se promeni pravilnik pa se kaže da je sada i deset puta veća doza otrova nominalno neškodljiva i svi su živeli dugo i srećno. Dobro, kratko i srećno. Dobro, de, kratko i bolešljivo, ali kao da smo u doba bivše vlasti pa bili zdraviji. Doduše, bili smo bar pri zdravoj pameti, ali to svetske aplikacije ionako ne mere.

Baš kao što ni sada ne mere svu drugu zagađenost kojoj smo izloženi. Zagađenost medija i javnog govora za početak i mentalnu zagađenost kao posledicu toga. Jer ako ova vlast i nema dignitet, a nema ga, ima malignitet u PM.

Ona, kao neki anti-Mida, ništa čega se dotakne ne pretvori u zlato (osim za sebe, naravno) i sve čega se dohvati – zagadi. A zagadi samo da bi nam ogadila bavljenje politikom. Zato što politikom, baš kao i kriminalom, sme da se bavi samo vlast dok svi mi ostali imamo pravo eventualno da bistrimo politiku po slavama (po tviteru već ne).

A tako mora i ostati jer, ako ova vlast i nema konja za trku, ima Ministarstvo istine za Orvela. Koje jedino radi punom parom, a bogami i za puno para. Šta, imate uzbunjivača u Krušiku? Imamo i mi uzbunjivača u podrumu. U kojem ga je vezanog držao vaš predsednik opštine, uta-ta! Šta, kažete da mi neprijavljeno izvozimo oružje i iznosimo silne pare iz zemlje? Pa isti taj vaš predsednik opštine je u zemlju uneo neprijavljene pare, cvrc! Mi zapalili živog novinara? Pa ovaj vaš pali mrtvo slovo na papiru, pa još u knjizi, ej, gde to ima osim kod Hitlera.

I tako u beskrajon. Ako se pobunite što gradonačelnik umesto gradonačelnika prevrće kaldrmu ko da slaže Rubikovu kocku, reći će da je bar ažuran pa stavlja novogodišnje ukrase već u oktobru. Ako kažete da je baš novogodišnji cirkus dokaz korupcije i gole pljačke – reći će da ne bi crkva davala orden ministru koji je plagirao doktorat. Ako kažete da je orden dobio samo zato što je crkvi dao pare i to naše a ne svoje pare, reći će vam da okrivljujete vlast i za zagađenje vazduha. Osim toga, zagađenje je već prohujalo sa košavom i prekinite da se bavite prošlošću, okrenite se budućnosti koja će već za dve, dve i po godine…

Peščanik.net, 04.11.2019.

EKOLOGIJA

The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)