Zapamćen po epizodnoj ulozi taksiste što se u odsudnom trenutku uspaničenoj porodilji obraća rečima “De, popi malo, pa da počnemo”, duhovitoj minijaturi stereotipa o priglupom Bosancu koji ne shvata šta se zapravo dešava u stvarnom svetu, banjalučki glumac Nikola Pejaković ovih dana ponovo igra dobroćudnu budalu ali pred daleko zahtevnijom publikom od one za koju je briljirao u filmu “Mi nismo anđeli”.

U aktuelnom balkanskom noiru, Pejaković je glumio stručnjaka za mešane brakove na tlu bivše Jugoslavije koji se u autorskom tekstu bavi istorijskim nužnostima što su opštom klanicom razvrgle komunistički nalog ukidanja naroda brakovima, uz promociju kulturološko-bioloških prednosti očuvanja etničke čistokrvnosti. U dobrom etnocentričnom maniru, Pejaković je poseban akcenat stavio na srpsku naciju i posledice koje mešoviti brakovi imaju pre svega po srpsku kulturu ali i društvo, politiku, ekonomiju i sve ostalo. Uostalom, Pejakovićev kolumnistički angažman podrazumevao je teme iz kulture.

Usledio je antiklimaks: kolumna “Miješano meso” uklonjena je sa sajta Glasa srpske, državotvornog dnevnog lista manjeg bosanskohercegovačkog entiteta, verovatno na Pejakovićev zahtev budući da se dan ranije javno izvinio svima koje je tim tekstom uvredio. Umesto odjavne špice, preko bojnog polja internet portala i društvenih mreža i dalje se nižu reakcije, uvrede i komentari, analize i persiflaže dok Srbi, Bošnjaci i Hrvati polako ustaju, otresaju sa krila ostatke kokica i kreću da potraže nov povod za razlaz.

Glumački manevar iz poze kolumniste sa stavom u bezbedni stereotip o Bosancu koji se izvinjava za nepromišljenu glupost, nije impresionirao ni publiku ni kritiku. Objašnjenje da nije hteo nikoga da vređa već samo da iznese svoj stav nije prihvaćeno. Izgleda da je problem u stavu, a ne izvedbi.

Kako nas naše balkansko iskustvo uči, Pejaković je naprosto imenovao smisao nacionalizma kao norme. Nedavno je još jedan regionalni durak, splitski gradonačelnik Željko Kerum, javnosti tumačio uticaje zločinačkog jugoslovenskog poduhvata i opasnosti sklapanja brakova između Srba i Hrvata – pozivajući se potom na pravo da iznese svoj stav, iskreno zaprepašćen reakcijama. “Ja sam samo rekao ono što većina misli”, kazao je Kerum.

U Srbiji, argument većine posebno je potresan pri pogledu na rezultate istraživanja etničke distance među studentima i đacima; sociolozi upozoravaju da su mladi ona kategorija kojom će se konačno dovršiti proces normalizacije etnonacionalizma a koji, uz demodernizaciju, vodi u sociocid, društvoubistvo.

Pejakovićeva kolumna toka svesti priziva nepromišljenost o kojoj je pisala Hana Arent izveštavajući sa suđenja nacističkom zločincu Adolfu Ajhmanu. Jedan od glavnih logističara i organizatora masovnog istrebljenja evropskih Jevreja, na suđenju 1961. godine nije pokazao ni traga od pretpostavljenog apsolutnog Zla koje objašnjava Ajhmana kao biće, motiviše njegove misli i dela od rođenja (ili zamišljenog trenutka paktiranja sa Đalovom) i konačno, što je za taj diskurs i najvažnije, očigledno ga izdvaja od Dobrih. Umesto utehe, Arent je pružila uvid u onu zaista mračnu stranu ljudske duše – da ”nepromišljenost može izazvati veću katastrofu od svih zlih poriva zajedno”.

Ne treba sumnjati da Nikola Pejaković nikada ne bi namerno naneo zlo drugom ljudskom biću – jer za zlo, kako je pokazala Hana Arent na ekstremnom slučaju, namera uistinu nije ni potrebna. Po svoj prilici, Pejaković nije posebno motivisan ni tlapnjama o srpskoj veri, tradiciji, ekonomskim ritualima, kulturološkim posebnostima i božanskim ukazima o ispravnom životu Srba, koje svake sedmice prostodušno razmatra u svojim kolumnama. Talentovani glumac ne uviđa šta to sve zaista znači. On je, konačno, samo igrao po lošem scenariju što se, uz sitne prepravke, do besvesti ponavlja na parlamentarnim debatama zemalja bivše Jugoslavije, ozbiljnim i tabloidnim medijima, kafanskim raspravama i naučnim disertacijama.

Svi oni samo vredno rade svoj posao, te dobroćudne budale kojima je sticaj nesrećnih okolnosti omogućio da svoju nepromišljenost plaćaju našim životima.

 
Peščanik.net, 23.11.2012.

Srodni linkovi: