Policijskom istragom utvrđeno je da je radnik štamparije Službenog glasnika Srbije, označen zasad inicijalima J.M., izneo originalne testove iz srpskog jezika i matematike za maturante osnovne škole, saopštio je danas premijer i ministar policije Ivica Dačić.

Priznanjem počinioca rešen je slučaj krađe testova koja će se tretirati kao krivično delo, a vladina komisija će razmatrati i druge elemente u lancu odgovornosti i pokušati da utvrdi od kada se ovakve zloupotrebe dešavaju i ko sve učestvuje u njima.

Premijer je naložio ministru prosvete da odluči šta će da učini „po pitanju novih testiranja za učenike osnovnih škola”.

Sa svoje strane, Žarko Obradović je ocenio da je „uradio svoj deo posla”, i izrazio spremnost da preuzme svoj deo odgovornosti – ukoliko mu se razjasni za šta je odgovoran i kome.

Konačni rezultati male mature trebalo bi da budu saopšteni sledećeg utorka, pod uslovom da nadležna republička komisija dan ranije ne donese odluku o poništavanju ispita.

Deo sindikata u prosveti zatražio je ostavku ministra i odustajanje od male mature ove godine.

Dokaz da nije bilo „većih” zloupotreba na testu iz srpskog i ponovljenom testu iz matematike, ministar prosvete i prosvetni inspektori našli su u činjenici da su ukupni rezultati koje su đaci pokazali lošiji od prošle godine.

Ukoliko se ispostavi da su u nekoj školi mali maturanti prošli bolje od republičkog proseka, najavio je ministar, inspekcija će proveriti da li je zakazala kontrola.

Mogućnost da su đaci nešto naučili tretira se kao statistička greška.

 
Izvor: agencije

Pripremila Milica Jovanović

Peščanik.net, 22.06.2013.