Nigde se ne gradi tako brzo kao u Srbiji! Prolazim sinoć tj. 17. oktobra kroz park kod Vukovog spomenika, vidim reflektore i pomislio sam kulise, a možda su bile skele, nešto se snima, pogledam bolje ono se dovršava postolje za spomenik, malo dalje u parku stoje policijska kola, malo je falilo da ugledam Aleksandra Sergejeviča od dva metra i tristo kila teškog, pesnik još nije bio dopremljen, ali se postament zidao mrkonjićevski čarobno i brzo, šta je bilo? Rusija je Beogradu poklonila spomenik besmrtnika, Skupština Beograda je sedamnaestog oktobra, istog dana kad sam ja imao svirku u Zahumskoj i stoga se obreo u parku, donela odluku da se spomen obeležje podigne u tom parku, iste večeri odluka je unatoč kiši i vikendu sprovođena u život!

Nije li Rusija mogla Puškina da nam pokloni ranije ili docnije, nego tri dana uoči silaska Medvedeva među Sorabe?! Zna li predsednik Rusije da je spomenik njegovom sunarodniku sveže montiran i da će, odluči li i tu da položi venac, naići na tablu „sveže obojeno“? Pukovnik Gadafi kampuje gde god dođe u zvaničnu posetu, razapinje svoje lične čadore, da li ruski predsednik nosi spomenike ruskim velikanima kako bi lakše podneo homesickness? Možda se to sa Puškinom zakuvava već duže vreme a ja nisam pratio, ovako mi se čini da je odmah po prispeću brzojava iz Kremlja održana sednica Skupštine, određena je lokacija, data građevinska dozvola i iste večeri postament je rođen.

Ako će spomenik svečano otkriti lično visoki gost, onda je ovim radovima svečano otkriven deo njegove misteriozne rute. Ili će u pretprazničko veče spomenik otkriti neko iz SPS-a, i dve bratske zemlje biće iskusurane: vi ste nama dali Miru Marković, mi vama Puškina, pitate se zašto baš sad, pa sad je tačno 172 godine od kako pesnik nije među živima!

Ili Medvedev ne zna ni za poklon ni za rekord naših inženjeraca, nego će dok svečana kolona bude skretala iz Bulevara u Ruzveltovu ugledati u parku Aleksandra Sergejevića koji već ima zelenkastu fabričku patinu pa će pomisliti kako nam je Rusija i kudikamo pre njegove posete bila nonstop na srcu?!

Postavljanje spomenika navrat-nanos podseća na Potemkinova sela, ali nije to, monument ima sve tri dimenzije, možda unutra po principu babuški ima manje i manje Puškine koji će biti rasađeni po manjim srpskim gradovima?

&

Nije samo Puškin noćas rehabilitovan, još jedan velikan, naš zemljak i naš savremenik biće postavljen na svečani postament: Nikačević iz SPS-a, Slobin komsomolac i rukovodilac lažne devedesetdvojke, postaje predsednik Auto moto saveza Srbije!

&

Nikač i Puškin dovoljni su da zaboravimo šampanjskoe prezidenta Tadića: pošto je u trijumfalizmu zaboravio na prohibiciju Boris Ljubomirov obznanio je da će platiti kaznu, predao se i takoreći preporučio organima gonjenja: kaznite me novčano, ne morate mi izricati meru zabrane dolaska na stadion… Tužilac je iste sekunde obznanio da on ne vidi u zdravici ništa ružno, naprotiv, stekao sam utisak da bi tužilac branio predsednika pro bono, ali je zato MUP izišao u susret predsedniku i predao ga sudiji za prekršaje: da svečana tribina nema pogled na teren, sve bi se bilo odigralo između četiri zida, poput seksa kakav gradonačelnik ljubi i kakav preporučuje svima koji imaju partnera i kakav gođ sobičak, ovako je ispalo između tri zida, pred kamerom koja nije bila ni skrivena – voleo bih, kad je već sve bilo javno, da RTS prenosi i ovaj bombaški proces.

Peščanik.net, 18.10.2009.