skulptura zagrljaj
Foto: Predrag Trokicić

Pa dobro, nismo svi te sreće da nam se onaj ko će nam stvoriti nevolje odmah i predstavi baš tim nadimkom. Obično su nadimci prozaičniji. Ćoki, Mutavi, Slina…

Ali kad vam neko sam kaže da ga zovu Nevolja, šta vi pomislite? E, super, dakle ti ćeš da me rešiš nevolja koje imam s opozicijom, demonstrantima, novinarima, navijačima…? Pa, ne, nije rekao da mu je nadimak Nevolja bez ili Volja da te rešim nevolja.

I kako se stigne do rečenice – „mogli smo da ih likvidiramo, ali nismo“? Prvo, kako znaš da si mogao? Probao si, imao ih na nišanu pa odustao? Radio si to i ranije pa tako znaš da možeš ili šta?

A nadasve, po kom zakonu možeš da likvidiraš nekog, makar on i pravio ćepavpčiće od ljudskog mesa kao što se danima sladostrasno pričalo po medijima? Zar nismo svi jednaki pred zakonom i zar nemamo svi pravo na pravično suđenje i odbranu? Ustani sad lepo i pred celim razredom pokaži koji zakon dozvoljava državi da likvidira bilo koga. I mani se te priče da su neki iz prethodnih vlasti radili to isto. Pa da su prethodni skakali bez padobrana zar bi i ti? Ne, ne bi, nego bi, ko ministar policije, ranije vojske, imao i padobran i instruktora na leđima da otvori padobran kad se ti preneraziš od straha.

I zašto tužilaštvo ne vidi ništa sporno u javnoj izjavi da je neko mogao nekoga da likvidira, ali eto nije? Da li je i tužilaštvo prestalo da uzima predsednika Srbije za ozbiljno? Ajde kad je pričao da je jednim udarcem nokautirao narkomane ili kad je pozivao petoricu a imenovao samo četvoricu da se biju ili da su mu hrvatski navijači prišli i čestitali ili da ženu pušta samo prigodnim datumima da izađe sa drugaricama (a, ne, to je istinito), ali zar nije priča visokog državnog funkcionera da je nekoga mogao da likvidira – ipak malo ozbiljnija? Pa ni predsednik Rusije tako nešto nije izjavio, a mogao je.

I kako smo tako olakotno došli do toga da se na nacionalnim frekvencijama komotno i sasvim ozbiljno izgovaraju kultne replike iz „Maratonaca“? I ubiće te Bili ko zeca, i iskopaće tebe Bili ja ti kažem i sad mu nije ništa, ubio si ga kao zeca i ko na nas krene iz mesta je najebo… Jeste da su se u „Maratoncima“ i Bili i Topalovići bavili nečasnim biznisom, ali su ipak njihovo iskopavanje a zatim i preprodaja mrtvačkih sanduka samo crnohumorna izmišljotina.

Peščanik.net, 02.08.2021.


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)