Posle samo dva dana na mestu prištinskog „oficira za vezu“ sa Beogradom diplomata Ljuljzim Peci dao je neopozivu ostavku. Neskriveno prgav ton kojim je odluku objasnio predsednici Kosova makar je van sumnje stavio mogućnost da su za krizu u uspostavljanju veze krivi domaćini.

Donedavni ambasador Kosova u Švedskoj kao razlog za povlačenje naveo je neslaganje sa premijerom Tačijem o prirodi misije koju predvodi u Beogradu.

„Bio sam uveren da je državna politika naše zemlje o normalizaciji odnosa sa Beogradom – priznanje od strane Republike Srbije, ali izgleda da to nije tako. Zato u takvim okolnostima ne prihvatam da nastavim svoj rad u diplomatskoj službi Republike Kosovo”, istakao je Peci.

Ministarstvo inostranih poslova Kosova uzvratilo je saopštenjem da je Peci ostavkom samo pokušao da predupredi smenu, izvesnu zbog odsustva „profesionalnosti, morala, odgovornosti i državnog dostojanstva”. Između ostalog, Priština mu je zamerila što se na predstavljanju u Beogradu medijima obratio na srpskom, „jeziku zemlje u koju je otišao, a ne na jeziku zemlje koju predstavlja“, kao i za neovlašćene susrete sa predstavnicima Srbije.

Peci je istovremeno prozvan i zbog iznošenja ličnih stavova i zbog nedostatka „građanske smelosti”.

Osnivač kosovske Fondacije za građansko društvo a kasnije i Instituta za istraživanje i razvoj, predavač i autor radova na temu bezbednosti i međunarodnih odnosa, po dolasku u Beograd izrazio je očekivanje da će do pune normalizacije odnosa sa Srbijom doći kada Beograd prizna nezavisnu republiku Kosovo. „Postoje ponekad nesporazumi u izjavama kada se kaže da ćemo se baviti samo sprovođenjem sporazuma koji su postignuti, ali naš posao je duži i dugoročniji od sprovođenja ovih sporazuma”, reči su u kojima je Priština razaznala direktnu kritiku Tačijevih planova s kojima je poslao Pecija u istorijsku misiju.

Za novog oficira za vezu predložen je Valjdet Sadiku, aktuelni ambasador Kosova u Zagrebu.

Beograd je, čini se, mudrije izabrao. Vezista u Prištini već treći dan je pravnik Dejan Pavićević koji tek sad uči albanski jezik i veruje da je preuzimanjem službe postao 18. Srbin u Prištini. Rođeni Beograđanin, u doba paralelnih srpskih struktura na Kosovu godinama je bio sekretar opštine Đakovica.

 
Izvor: agencije

Pripremila Milica Jovanović

Peščanik.net, 20.06.2013.