Samozvani ambasador Srbije u svetu, Francuz Karl Odbur nastanjen u Beogradu, pretučen je u nedelju dok je u Studentskom parku vozio rolere sa svojom ćerkom. Odbur je za agenciju Beta potvrdio da mu je slomljen nos, ali je dodao i da nije išao kod lekara niti je napad prijavio policiji. Kako je naveo, mladići koji su ga tukli zapretili su mu da će ponovo dobiti batine “ako ga budu videli da vozi rolere”.

Aktivan bloger u misiji popravljanja imidža Srbije našao se tako usred ironičnog preokreta sopstvene fabule o nacionalnim istinama i svetskim zaverama, svega par dana pošto je objavio još jedan u seriji priloga o bezbednoj Srbiji i gostoljubivim Srbima.

To ne znači da će Odbur nužno razumeti da nacije nemaju karakteristike organskog bića, bez obzira da li u aktuelnoj podeli igraju dobre ili loše momke, već da psihološki profil jednog društva oblikuju politički i kulturološki trendovi – oni koji vožnju rolerima sa detetom školskog uzrasta, u centru grada, mogu činiti običnom razonodom ili krajnje rizičnim poslom.

Bezumno nasilje je, naravno, opšta pojava, u svakom gradu sveta neki slučajni prolaznik će povremeno dobiti po nosu, i Beograd tu nije poseban izuzetak, svejedno kakav mu je imidž u svetu – čak i sa zverskim ubistvom Brisa Tatona, poraznim istraživanjima rasne i etničke mržnje među mladima, statistikama koje govore da na hiljade ljudi godišnje umire smrću koja se mogla sprečiti.

Ostaje samo specifičan utisak da u Srbiji nema nikog ko bi umeo da objasni i makar pokuša da sanira posledice razobručenog nasilja, slepog za politička uverenja.

 
Pripremila Milica Jovanović

Peščanik.net, 27.05.2013.