Nekoliko dana pošto je šef kabineta ministra kulture objavio da je od tridesetak konkursa sa zasebnim komisijama „grešaka” pri preraspodeli subvencija bilo samo u nekoliko slučajeva, Savez slepih Srbije obavestio je javnost da je  ministarstvo upravo ukinulo biblioteku i njenu izdavačku delatnost za slepe posle 25 godina rada.

Najveća biblioteka ove vrste na Balkanu ne uživa čak ni status javne ustanove kulture, ali je opstajala zahvaljujući državnim subvencijama koje su na poslednjem konkursu ministarstva kulture u potpunosti obustavljene.

U Srbiji živi oko 12.000 slepih i slabovidih osoba za koje su znanje i obrazovanje kompenzacija za vid, rečeno je juče na konferenciji za novinare koju su sazvali predstavnici Saveza. Konačno, pravo na obrazovanje i informisanje putem zvučnih knjiga i na Brajevom pismu garantovano je ustavom.

Savez slepih najavio je protest i obraćanje svetskim organizacijama povodom ovog drastičnog oblika diskriminacije slepih i slabovidih, na šta je ministarstvo kulture uzvratilo optužbom da Savez slepih „spekuliše netačnim informacijama”.

Drskost se ministarstvu kulture učinila kao odlična uvertira za izjavu da je „oduvek imalo razumevanja za probleme slepih” i obećanje da će Savez na kraju ipak dobiti novac za rad biblioteke „odmah nakon rebalansa budžeta”.

Ove godine objavljene su samo tri knjige na Brajevom pismu, dok su od pre nekoliko godina državne subvencije ovoj biblioteci omogućavale objavljivanje desetak naslova godišnje. Poređenja radi, osamdesetih godina prošlog veka objavljivano je više od 300 zvučnih knjiga i 150 knjiga na Brajevom pismu, saopšteno je iz Saveza slepih Srbije.

Za izdavanje časopisa prilagođenih slepim i slabovidim osobama, Savez je pre pet godina dobio više od dva miliona – ove godine im je dodeljeno oko stotinu hiljada dinara.

 
Izvor: agencije

Pripremila Milica Jovanović

Peščanik.net, 25.06.2013.