Foto: Predrag Trokicić

Foto: Predrag Trokicić

Raste broj Betmena u Srbiji (znamo, samo jedan je Supermen). Posle ministra prosvete Miladina Šarčevića, koji vežba mišiće na deci i njihovim roditeljima i starateljima, te na prosvetnim radnicima, kao Betmena smo dobili i Bratislava Gašića, direktora Bezbednosno informativne agencije. U Skupštinu su, kaže vest od sinoć, stigle izmene i dopune Zakona o BIA. Te izmene i dopune, kaže se dalje, treba usvojiti po hitnom postupku. Ako tako ne bude, stoji u objašnjenju, biće „dovedena u pitanje mogućnost BIA da delotvorno zaštiti ustavno uređenje i bezbednost Srbije, a to bi moglo da ima štetne posledice po bezbednost građana i ostvarivanje i zaštitu njihovih sloboda i prava“.

Šta nam u stvari kaže ovo objašnjenje za hitnost postupka? Prvo, da neko u ovom trenutku preti da ugrozi ustavno uređenje i bezbednost Srbije. Drugo, ako se pretnja ostvari, građani više neće biti bezbedni, a njihova prava i slobode više neće imati ko da štiti. Ne bi me začudilo da su buka i bes podignuti oko navodnih pretnji iz Makedonije (koje je naš Supermen očas otklonio jednim telefonskim pozivom i razgovorom bez sadržaja) manje imali veze sa rešavanjem pitanja Kosova, a mnogo više sa pravljenjem atmosfere za hitno usvajanje izmena i dopuna Zakona o BIA. Kako god, objašnjenje nosi i treću poruku, koja se da iščitati kada se pogleda i sam sadržaj izmena i dopuna.

Dakle, ustavni poredak i bezbednost Srbije, kao i bezbednost, te prava i slobode njenih građana, sasvim zavise od Bratislava Gašića lično i njegovih ovlašćenja kao direktora BIA. Naime, smisao izmena i dopuna svodi se na samo jednu stavku – sva ovlašćenja u upravljanju moraju se preneti na direktora BIA. Ako se izmene i dopune usvoje u Skupštini, a ne treba sumnjati da će tako biti, direktor BIA, dakle Bratislav Gašić ubuduće će raditi sistematizaciju BIA; bez konkursa zapošljavati radnike BIA; oblikovati programe i načine za njihovo stručno usavršavanje; jednom godišnje odrediti merila i načine za ocenu rada zaposlenih u BIA; odlučivati o visini plata zaposlenih. Konačno, svi akti direktora Gašića biće – tajni.

Hajde da sad sve ponovimo još jednom. Srbija je izložena ozbiljnim pretnjama. Ugroženi su njena bezbednost i ustavni poredak, kao i bezbednost i prava i slobode njenih građana. I Srbiju i njene građane uspešno može da zaštiti Bratislav Gašić lično, samo mu po hitnom postupku treba u Skupštini dati neophodna ovlašćenja za to. Koliko moraju biti ozbiljne pretnje koje može da otkloni Bratislav Gašić kao svemoćni direktor BIA? I koliko može biti ozbiljna organizacija koju od početka do kraja, i vertikalno i horizontalno, oblikuje, uređuje i vodi – Bratislav Gašić? Pitanje se može postaviti i drugačije: koje to osobine, kompetencije, sposobnosti i iskustva krase Gašića za tako važnu ulogu?

Dobro, znamo da nije stvar u Gašiću. Za ulogu koja se za njega upravo piše u Skupštini on se kvalifikovao samo jednom svojom osobinom – apsolutnom pokornošću vođi stranke i predsedniku republike. Ovlašćenja napisana za Gašića, zapravo su ovlašćenja za predsednika. Umesto da se moć u Srbiji raslojava i širi na što više aktera koji se međusobno kontrolišu, gledamo kako se ona koncentriše u rukama samo jedne osobe. Izmene i dopune Zakona o BIA deo su praktično revolucionarnih (e da, nije svaka revolucija dobra) promena kroz koje prolazi Srbija u proteklih pet godina. Prvopomenuti Betmen takođe čeka novi zakon o obrazovanju, kako bi, kao ministar prosvete, po svojoj volji, mimo konkursa mogao u školama da smenjuje i postavlja direktore, bez obzira na volju zaposlenih ili mišljenje roditeljskih saveta.

Kada se jednom sagledaju razmere ove novoradikalske revolucije i hitnost sa kojom se ona izvodi, objašnjenje da su bezbednost i ustavni poredak Srbije ugroženi, a prava i slobode građana pod stalnom pretnjom na perverzan način postaje istinito. Pravljenje lažnih kriza tu služi samo kao veo koji bi trebalo da sakrije da su oni koji nas navodno štite upravo ti koji nas najviše ugrožavaju.

Peščanik.net, 31.08.2017.

Srodni link: Dejan Ilić – Fikus i analitika


The following two tabs change content below.
Dejan Ilić (1965, Zemun), urednik izdavačke kuće FABRIKA KNJIGA i časopisa REČ. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu, magistrirao na Programu za studije roda i kulture na Centralnoevropskom univerzitetu u Budimpešti i doktorirao na istom univerzitetu na Odseku za rodne studije. Objavio je zbirke eseja „Osam i po ogleda iz razumevanja“ (2008), „Tranziciona pravda i tumačenje književnosti: srpski primer“ (2011), „Škola za 'petparačke' priče: predlozi za drugačiji kurikulum“ (2016), „Dva lica patriotizma“ (2016), „Fantastična škola“ (2020) i „Srbija u kontinuitetu“ (2020).

Latest posts by Dejan Ilić (see all)