Pokret „Spasimo nauku“ i fejsbuk grupa „Ostavite Teslu na miru“ pozvali su građane na protest u subotu 8. marta u 12 časova ispred Muzeja Nikole Tesle, u Krunskoj ulici 51, u ime odbrane vrednosti „kojima se ne može trgovati u predizbornoj kampanji i zarad političkih poena“, navodi se u pozivu.

Preko trideset hiljada građana koji podržavaju fejsbuk stranicu „Ostavite Teslu na miru“ smatra da bi državni organi morali poštovati jasno iskazanu želju Tesline rodbine i stav Muzeja Nikole Tesle da urna Nikole Tesle treba da ostane deo memorijalne zbirke u Muzeju.

Sporazum o premeštanju urne Nikole Tesle iz Muzeja Nikole Tesle koji su, suprotno svojim ovlašćenjima, sklopili članovi tehničke Vlade, privremenih organa grada Beograda i Srpske pravoslavne crkve, primer je izrazite politizacije, nerazumevanja, degradacije i nepoštovanja kako nasleđa Nikole Tesle, tako i građanske, naučne i kulturne javnosti u Srbiji. Smatramo da potpisivanje navedenog sporazuma predstavlja ishitreno, neumesno i nelegitimno manipulisanje vrhunskim kulturnim dobrom Srbije i sveta u svrhe predizborne kampanje i dnevnopolitičkih interesa, stoji u zajedničkom saopštenju.

Cilj protesta je slanje jasne poruke da građani ne pristaju na samovolju političkih vlasti u Srbiji, na svim nivoima i u svim domenima. Osnovni zahtev nadležnim državnim organima jeste da sporazum koji je potpisan u vreme predizborne kampanje, u toku same kampanje bude i poništen, bez prolongiranja i demagoških izgovora. Poništavanjem navedenog sporazuma vlasti bi pokazale da uvažavaju volju građana, elementarne etičke i pravne principe, kao i da su spremne da rešavanje značajnih društvenih i kulturnih pitanja odvoje od partikularnih, partijskih i političkih interesa.

Ukoliko zahtev za poništavanjem navedenog sporazuma ne bude ispunjen, spremni smo da preduzmemo dalje korake, kako pravne, tako i one iz domena građanske neposlušnosti, upozorile su dve građanske inicijative.

 
Peščanik.net, 07.03.2014.