Običan slon potisnuo je na periferiju moje pažnje Velju Ilića koji ove nedelje korača iz uspeha u uspeh (napadač na njega dobi dve godine zatvora, novinar-klevetnik kažnjen sa mislim 180 hiljada dinara), vođa Nove Srbije samopodvrgao se alkotestu i to u dve merodavne ustanove… Običan slon, nežnijeg doduše pola, bacio je u zasenak lepoticu koja je iz najplemenitijih pobuda prikupila novac a onda joj bilo žao da ga krnji na sve u svemu ipak neizvesnu borbu sa opakom bolešću, mislio sam da ću ove nedelje pisati o tituli „Najevropljanin godine“, ili o mukama Milorada Dodika koji bi najradije bio na tribinama sa običnom rajom, a protokol ga svaki put pošlje u ložu sa Tadićem – pa kako je do toga došlo?

Došlo je tako što sam danas shvatio da slonica koja je što surlom što svojim ravnim tabanima umalo poslala na onaj svet jednog građanina ima mračan dosije, u „Blicu“ ugledam antrfile „Slonica ranije ubila čuvara“: „Vuk Bojović naglasio je da su slonovi jako opasni i da brane svoju teritoriju. Kako je naveo, slonica koja je juče udarila M.P. jako je opasna, jer je u Holandiji u Zoološkom vrtu, iz kojeg je pre nekoliko godina prebačena kod nas, već ubila jednog svog čuvara.“

I sad nam to kaže direktor ove ustanove?! Kako prebačena? Kao ovi što će iz CZ-a biti prekomandovani u Zabelu koja je poslednja reč tehnike kažnjavanja? Pa na koliko smo kapidžika videli tablu OŠTAR PAS?! Vlasnik se ne bi zadovoljio samo porukom pisanom na jeziku naših otaca i pismom koje stranci ne mogu da čitaju nego bi nacrtao i obojadisao psa sa zastrašujućim čeljustima (gde se bela boja pene i zuba meša sa opakim crvenilom desni, vidi logo slavne ustanove za pružanje telohraniteljskih usluga!), i zar onda ne bi bilo domaćinski unapred obelodaniti ubilačku prošlost slonice koja je možda zbog te mrlje u prošlosti i dobila šut-kartu iz Holandije? Možda joj je taj autobiografski podatak uticao i na cenu?! Ne bi li bilo umesno da je na vidnom mestu bila tabla: „Ovo je slon, najteži kopneni sisar, živi u Africi i Indiji. Biljojed je, teško je zlopamtilo, a primerak u našem vrtu ubio je čuvara u Holandiji te i te godine.“

Na svakoj ubogoj kutiji cigareta keze se mrtvačke glave i pretnja da ćete zbog raka pluća odovud biti otperjani preko reda, „Elektrodistribucija“ je poručila milione tablica sa kosturom, preslikanim sa gusarske zastave, i latiničnim doduše upozorenjem „Visoki napon – Opasno po život“, Jugoslovenska železnica je na svakom prozoru imala mesinganu višejezičnu pločicu o nenaginjanju kroz prozor, samo kod slona-ubice nije bila potrebna nikakva tabla, nego je i tu važio opšti bonton: ne hrani i ne razdražuj životinje, ne ulazi u kaveze bez preke potrebe i bez ovlašćenja!

Je li čuvar koji je spasao najpre unuka pa onda i ugruvanog dedu znao da je slonica u prethodnom mandatu okrvavila surlu i tabane, ili je i on kao ja to saznao jutros kad mu je današnji primerak „Blica“ pao u krilo?

&

Ali, vratimo se lepim temama. Nagovorivši direktora Javnog servisa da umesto Lige šampiona prenosi raspravu o srebreničkoj deklaraciji (a Skupština šta je nego liga naših šampiona!) Predsednica Skupštine bacila je RTS u ozbiljan trošak: UEFI se zbog neprenošenja utakmice moraju platiti penali, predsednica je odmah kazala da sa tim penalima ona lično i Skupština lično ne želi da ima ništa, UEFA je dobila otvoreno pismo da penale oprosti jer smo Deklaraciju donosili ne toliko zbog naše vlastite katarze koliko zbog provincijalne naše želje da se dopadnemo Evropi čiji je UEFA integralni i neotuđivi deo, pa i simbol (UEFA mi još nije odgovorila), jer ja sam pisao UEFI preko ‘Objektiva’ koji nije izasao na vreme navodno zbog praznika, mada sam ja na praznik uveliko zaboravio.

Već sam bio pomislio da su odnosi dveju naših visokih javnih ustanova pali na najniže grančice, kad vidim da će predsednica od RTS-a zatražiti snimak sednice te da će pomno preslušati audio snimke na kojima su narodni deputati jedni drugima naneli povrede opasne po taštinu.

&

„Najevropljanin“ me nervira otkako sam za titulu čuo, i posve mi je svejedno kome kad pripadne, zadrto smatram da poređenju podležu samo pridevi (da li i prilozi? davno beše!), jer ako kažeš „čovek“ sledeći stupanj je „natčovek“, ako kažeš „Srbin“, onda je komparativ „velikosrbin“ a superlativ je „Srbenda“, „Najevropljanin“ je znači Evropenda, dobro, Evropenda 2010. za Srbiju i Lažnu Državu Kosovo je Ivica Dačić.

Moguće je da tih evropskih foruma i prvih evropskih kuća ima i drugde, možda je ovo naše samo pribavljena strana licenca, kao „Veliki brat“ ili traženje sekretara Seki Aleksić… Uvek kad sam ja protiv nečega neko mi slavodobitno objasni kako toga ima i drugde: kad sam pre nekoliko godina naučno dokazao da stanovništvo nije dužno plaćati televizijsku pretplatu za natureni kanal rečeno mi je kako ima takva dažbina i u Velikoj Britaniji, pa šta ako i ima, mogu da navedem barem deset razlika između Srbije i Britanije, drugo, kad bi pomenute države bile i potpuno iste, što se retko dešava, ja bih i dalje bandoglavo smatrao da je ubiranje pretplate za jedan državni sveprosvetljujući kanal naprosto zulum.

&

Bi li Skupština Srbije mogla da donese Zakon o Miloradu Dodiku? Kaže da bi utakmicu „Partizan“-„Makabi“ (a pretpostavljam i sve buduće utakmice) radije gledao sa tribina, gde sedi obična raja, a videli smo ga u loži sa našim predsednikom. Ne znam da li po našim zakonima ima isti tretman kao što je imao Medvedev, ali Medvedev je bio za Dan oslobođenja Beograda i nikad više, a bez Dodika  ne može da prođe nijedna važna utakmica. Evo zato preambule Zakona: „Usled čestih poseta Beogradu gde uostalom ima i kuću Milorad Dodik ne smatra se stranim državnikom kome svaki put kad dođe sleduje susret sa predsednikom Tadićem i zajednički odlazak na utakmicu. G. Dodik izrazio je želju da bude pošteđen državnog protokola i ovaj ga zakon oslobađa te sve u svemu dosadne obaveze, što će možda dobro doći i predsedniku Tadiću koga stalno prisustvo g. Dodika, ipak ogorčenog zbog Deklaracije, ometa da se u potpunosti preda spotskoj uživanciji.“

Peščanik.net, 09.04.2010.