Rebalansom budžeta za 2013. godinu ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja obezbedilo je za nauku milijardu dinara više nego prošle godine, a strateški cilj biće povećanje ulaganja u nauku na jedan odsto BDP do 2015. godine, dogovoreno je danas na sastanku predstavnika ministarstva i sindikata zaposlenih u naučno-istraživačkoj delatnosti.

Kako se navodi u saopštenju objavljenom na sajtu ministarstva, a koji su potpisali ministar Žarko Obradović i predsednica sindikata Đurđica Jovović, „ zajednički je konstatovano i zaključeno” da će ministarstvo još jednom tražiti da vlada i ministarstvo finansija obezbede redovne isplate zarada istraživača u institutima i materijalnih troškova.

Takođe, dogovoreno je i da se u naredne dve nedelje održi prvi radni sastanak u vezi sa izradom posebnog kolektivnog ugovora za državne institute, kao i da se do kraja godine započnu razgovori o izmenama i dopunama zakona o naučnoistraživačkoj delatnosti.

Zajednički je konstatovano i da su ovim dogovorom „razjašnjeni” zahtevi sindikata postavljeni na protestu 2. jula. Zahtev koji se odnosio na ostavku ili smenu ministra prosvete Žarka Obradovića i njegovih saradnika – čija je združena nestručnost i neodgovornost dovela resor nauke na ivicu propasti – ne pominje se u saopštenju.

Prema najavama predstavnika sindikata, ukoliko se postignuti dogovor ne bude konkretno sprovodio u praksi protest za spas nauke biće nastavljen „i na ulicama i u institucijama”.

Prethodni pokušaj ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da odgovori na zahteve naučnih radnika nije urodio plodom jer su naučnici ponuđena rešenja ocenili kao „ismevanje zdravog razuma i elementarne logike”.

 
Pripremila Milica Jovanović

Peščanik.net, 08.07.2013.