Fotografije čitateljki, Slavica Miletić

Fotografije čitateljki, Slavica Miletić

Dana 13. decembra ste u javnom obraćanju građanima Srbije, u direktnom prenosu na svim nacionalnim TV kanalima između ostalog rekli za mene i više drugih osoba da smo „apriori protiv države i svog naroda“ – oni zbog toga što su nekad bili na vlasti, a ja što sam kao zaštitnik građana tada bio „veoma zadovoljan pravima manjina“.

Nije prvi put da iznosite neistine u vezi sa mojim radom. I letimičan pogled na godišnje izveštaje iz perioda pre 2012. godine pokazaće više zamerki u toj oblasti nego što ih sadrži izveštaj za 2015. godinu. Nažalost, ni izveštaj za 2015, a ni za 2014. godinu nisu razmatrani u Narodnoj skupštini, iako je to obaveza parlamenta utvrđena propisima, ali to Vas nije moglo sprečiti da ih pročitate, jer su Vam i lično upućeni radi informisanja i javno objavljeni. Ipak, sadržina izveštaja za Vas nije od značaja, već potreba da kažete nešto loše o zaštitniku građana, odnosno meni lično.

Tu, međutim, nastaje mnogo veći, opasniji problem – ne samo po osobe koje ste pomenuli i mene, već mnogo šire – po demokratiju u Srbiji. Označili ste pred celom srpskom javnošću više građana Srbije, uključujući i zaštitnika građana, za protivnike države i svog naroda. Sa istinitošću takve užasne ocene ne želim da polemišem zbog njene očigledne besmislenosti.

Međutim, dužni ste, morate da vodite računa da ni o kom građaninu Srbije nemate pravo da kažete takvo nešto. Niko to pravo nema, a Vi poslednji.

Sve i da sam, ili neko drugi od navedenih, u prošlosti menjao svoje stavove za 180 stepeni, prebrojavao građane po etničkoj osnovi u srazmeri 1 prema 100, dobijao stan od države dok je bombardovana, bio ministar informisanja dok su vlasnici novina ubijani ili da danas gazim i preuzimam nadležnosti svih državnih organa i institucija, kao što je to slučaj sa Vama, ne biste smeli da nam kažete da smo protivnici države i naroda.

Takav rečnik sa takvog mesta znak je totalitarnosti, a ne demokratskog uređenja kakvom, siguran sam, obojica težimo. Takvo raspirivanje mržnje i netrpeljivosti ne dolazi prvi put sa Vaše strane, ali molim Vas da ovo bude poslednji. Ne radi toga što ste me uvredili, to ne možete, niti zbog toga što strahujem da bi Vam neko mogao poverovati – građani imaju više zdravog razuma nego što Vi to mislite – već radi Srbije i njene budućnosti koja ne sme da bude mračna kao što su Vaše reči o drugima.

Obraćam Vam se otvorenim pismom zato što, iako predstavljam jednu od najviših državnih institucija, moje službene dopise ne čitate i na njih ne odgovarate, vremena da razgovarate sa mnom nemate, a nacionalne TV frekvencije sa kojih širite mržnju prema meni i drugima već dve godine nisu dostupne meni niti drugima koji se usuđuju da Vam ovako nešto saopšte. Srbija zaslužuje više i bolje od ovakvog načina vršenja vlasti, Srbija zaslužuje dostojanstvo i čestitost. Poslušajte me, makar mi i ne verovali.

Zaštitnik građana, Saša Janković

Zaštitnik građana, 14.12.2016.

Peščanik.net, 15.12.2016.