Foto: Predrag Trokicić
Foto: Predrag Trokicić

Ona je glumica, nije baš od nekih velikih uloga, često viđena na stranicama Playboya, pa je dakako stvoren tipičan muški podcjenjivački mit tek o silikonskoj plavuši, što automatski poništava iole pristojnu količinu inteligencije. Ali nije tako, na užas mnogih mačo muževa, koji i kad su najgluplji vjeruju u svoju pamet. Naročito političku. Ona je politička aktivistica, članica panevropskog lijevog pokreta DiEM25, s višegodišnjim javnim angažmanom oko niza društvenih problema: od prava životinja do klimatskih promjena i prava izbjeglica. Ona će sudjelovati u raspravama na evropskim sveučilištima, u Francuskoj, pak, gdje danas živi, istaknuta je zagovornica „žutih prsluka“ i odlično artikulira razloge bijesa obespravljene radničke klase u toj državi. Godinama podržava osnivača Wikileaksa Juliana Asangea i zagovara proteste protiv politike štednje koja iscrpljuje evropsku radničku i srednju klasu. Je li onda Pamela Anderson samo „glupa plavuša“, starleta, ili obrazovana mlada žena čiji politički aktivizam zaslužuje pažnju i poštovanje?

Ili je upravo tipična muška starleta, stjenica na društvenom tkivu kojega siše, grabi i uništava, baš onaj lik koji je gadno izvrijeđao Anderson zbog njenog intervjua tjedniku Novosti u kojemu je pred evropske izbore podržala čelnika lijeve platforme Možemo, a kojega nije upoznala na nekoj kalifornijskoj plaži, nego u debatnom klubu Sveučilišta Cambridge? On je, dakle, po profesiji „big“ Hrvat, što podrazumijeva nevelik stupanj intelekta, ali visoki stupanj promućurnosti kojom je brzo shvatio da se najprofitabilnije mekeće u stadu nacionalističke vladajuće stranke, pa on tako marljiv i poslušan obavlja niz državnih i partijskih poslova, on je parlamentarni zastupnik, uključen u čak šest odbora, za ovo i ono, šef je regionalne Uprave za ceste, vijećnik grada Splita i, najvažnije, predsjednik HDZ-a Splita, inače utvrde njegove kleronacionalističke partije. E, taj je optužio Anderson da „vodi specijalni rat protiv Hrvatske“ zbog njene poruke da treba izaći iz nacionalističke prošlosti, a tjednik Novosti svrstao u parazite koji da žive od novca poreznih obveznika. I zaključio je Petar Š. kako sve priče o nacionalizmu u Hrvatskoj šire „oni koji se nikada nisu pomirili s postojanjem neovisne Hrvatske“. A u te valjda spada i Pamela Anderson, sklona odvažnoj kritici svih desničarskih vlada i baš je, eto, izbezumila našega Petra pa ju je s pravom svrstao među strane agente u akciji rušenja hrvatske demokracije. I ne bi trebalo čuditi da je optuži i za vođenje specijalnog rata protiv Italije, budući da se je u razgovoru za američki časopis Jacobin žestoko obrušila na talijanskog profašističkog ministra policije Matea Salvinija, optužujući ga za rasizam, i citirajući teze iz knjige Vječni fašizam, Umberta Eca, o „kultu tradicije“, „preziru prema slabijima“, „mačizmu“ i „opsesiji zavjerama“. Sve fašistička obilježja koja krase lik našega Petra, tipičnog hrvatskog desnog političara.

A zna li on o čemu govori Anderson kad citira Eca? Eh, da zna li… Pa ima, hvali se, magisterij iz novinarstva, ali gle čuda, u bazi Nacionalne sveučilišne biblioteke nema ni traga magistarskom radu dotičnoga Petra. Što je pak sigurno neka greška, jer kako bi inače mogao obavljati čak tri važna državna posla, u Zagrebu i Splitu. A opet, nepoznati su dosezi njegovih poslova, njegova je beznačajnost golema, i jednako tako golemo plaćena, pa mu se uz plaću parlamentarca i gradskog vijećnika plaćaju još i dodatni troškovi za koje smo u prošloj godini Petru Š. dali 110.367 kuna, a platili smo mu i za stanarinu 33.300 kuna, pa za noćenje po hotelima još 13.541 kunu, za avionske karte 14.822 kune, od srca smo mu pokrili i troškove auta s 28.560 kuna… Eto zašto onda ta stjenica na društvenom tkivu obožava Hrvatsku, dok Pamela Anderson prezire upravo tu vrstu sisavaca-nacionalista.

I nije to sve, ne siše javni novac samo taj budni zaštitnik Hrvatske od nasrtaja agenata „specijalnog rata“, među koje svrstava i manjinski tjednik Novosti koji da živi o trošku proračuna, nego je na državnoj sisi i njegova familija, sve kao podrazumijevajuće beneficije notornog hrvatskog nacionaliste. Brat mu je tako zaposlen u državnoj firmi, supruga isto tako, to jest na jednom lokalnom portalu, pa za taj važan posao promicanja demokratskih, ljudskih i svakih drugih prava, godišnje uprihodi čak 168.900 kuna i 76 lipa. Čitava dakle šira Petrova porodica koja je na prvom valu hrvatskog nacionalizma u Split stigla iz gradića Duvno u Bosni i Hercegovini, „parazitira na državnim jaslama“. Kao dio ogromne ergele s članskom iskaznicom HDZ-a, pokrićem za svaku glupost, neobrazovanost, sve do karikaturalnog proglašenja Pamele Anderson agenticom specijalnog rata protiv Hrvatske.

I koja je tako iznervirala jadnoga našega Petra, provocirala njegov domoljubni i mačo bijes, jer „ona i ne zna gdje je Hrvatska“, a usuđuje se pričati o nacionalizmu, kaže Petar, sugerirajući da „glupa plavuša“ sigurno ne obiluje velikom pameću. Za razliku od njega, tek jednog u masi tupih profitera, profašističkih političkih starleta.

Mladina, 07.06.2019.

Peščanik.net, 08.06.2019.