U slučaju da „ozbiljni rezultati“ ministarstva kulture u proteklih godinu dana ili bar zahtev za krivičnu istragu protiv čak trojice prethodnika ne budu dovoljni za opstanak Bratislava Petkovića na mestu ministra kulture – u završnici višenedeljnog mrcvarenja sa rekonstrukcijom vlade u pomoć je priskočila stručna javnost.

Najviši državni organi, naime, dobili su juče nešto posle podnevnih vrućina pismo podrške Petkoviću koje je potpisalo deset umetničkih udruženja i onih koji se tako osećaju, predvođenih Živoradom Ajdačićem u ime Udruženja scenskih umetnika, stručnjaka i saradnika u kulturi. Doduše, i u ime Kulturno-prosvetne zajednice Srbije i izvesne Akademije scensko-muzičke umetnosti Srbije, koji su takođe među potpisnicima.

Na spisku je i udruženje filmskih glumaca koje je pre nešto više od mesec dana sa nekim drugim udruženjima zahtevalo prestanak „masakra kulture“ Petkovićevih komisija za subvencije. Taj su protest, međutim, zaboravili već i njegovi organizatori.

Letnji saspens pretvorio se tako u pomalo predvidljivi sitkom balkanskog tipa u kom voljenom lideru stižu telegrami podrške dok on skromno predaje svoju kovertiranu ostavku, spreman da se položi na oltar bolje budućnosti.

Pismo se po pojedinim medijima citira samo u agencijskog obradi, budući da celovit tekst zasad još nigde nije objavljen; letnji dremež vlada i na sajtovima malobrojnih udruženja koja su vidljiva na internetu.

Kako se navodi, tri Ajdačićeva udruženja i sedam pridruženih osetili su obavezu da pruže svesrdnu profesionalnu i ljudsku podršku ministru Petkoviću, ocenjujući da bi bilo „kontraproduktivno žrtvovati partijskoj kombinatorici čoveka koji je sa uspehom počeo da razgrće nečisti talog srpskog kulturnog miljea“.

O ovom je talogu Živorad Ajdačić – reditelj, dramski pisac i aktivista Dačićevih socijalista – ranije već govorio, razvrstavajući između ostalog antisrpske filmove, pa se u pismu tek uzgred osvrće na interesne grupe zbog kojih je došlo do poremećaja vrednosti i tokova finansiranja.

Procesi očuvanja „autentičnih duhovnih vrednosti ovog tla“ koje je započeo ministar kulture sada su od vitalnog interesa.

Pregovori o ministrima koji će se, kad prestane muzika, naći bez fotelje navodno su u završnoj fazi. Mediji navode da će se lideri stranaka vladajuće koalicije tokom vikenda konačno dogovoriti o podeli resora, razmeni portfelja između partija kao i ukidanju pojedinih pozicija.

Kvote za novog ministra kulture zasad idu u korist Dejana Ristića, vršioca dužnosti upravnika Narodne biblioteke koji je na to mesto došao nakon javnog odstrela Sretena Ugričića.

 
Pripremila Milica Jovanović

Peščanik.net, 25.07.2013.