Predsedniku Ruske Federacije D. A. Medvedevu

 
Poštovani Dmitri Anatoljeviču,

Dramatični događaji s druge polovine leta 2010. u Rusiji, prvenstveno ekstremna žega, koja je uzrokovala šumske požare, još jednom su pokazali na koga ruska vlast može da se osloni pri realizaciji, svog istorijskog zadatka, transformacije Ruske Federacije u savremenu, jaku i konkurentno sposobnu državu.

Mnogi političari, društveni radnici i novinari požurili su da rusku vlast optuže za letnje katastrofe. U poslednjih nekoliko nedelja, ta kritika je neretko poprimala otvoreno histeričan, čak paničan karakter.

Danas se pred našim očima razbuktava nova bučna informaciona kampanja, podgrevana kako „ekspertima“ (često samozvanim) tako i medija-kratijom, zbog tobože neizbežnog povećanja cene hleba i drugih namirnica, uslovljenog neočekivanom sušom. Slični glasovi već ukazuju na negativane posledice po rusku ekonomiju, usmeravaju  pažnju stanovništva na neke grupe proizvoda za svakodnevnu upotrebu, potpomažu rast nemonetarne inflacije.

Na tom fonu izuzetne odgovornosti, pokazala se kao mudra i odmerena, najjača religiozna organizacija u zemlji – Ruska pravoslavna crkva Moskovske patrijaršije (RPC MP). Njeni jerarsi i drugi uticajni predstavnici klira, takođe i mnogi mirjani, objasnili su stanovništvu Rusije, da optuživati vlast za predhodno pomenute događaje, je u najmanju ruku nerazumno.

Zato što je ta vlast u proteklih deset godina, dosledno, nepokolebljivo i efikasno ispunjavala svoju najvažniju funkciju – nije dozvolila totalitarni (komuno-nacionalistički) revanš u Rusiji. Čuvajući mesto, koje bi u slučaju poraza sadašnje vlasti, mogli da zauzmu levi i desni ekstremisti.

Period žege, suše i požara po mišljenju specijalista RPC MP, dužni smo da prihvatimo kao kaznu stanovništvu, za grehe ruskog naroda. Za to‚ što se kao narod nije pokajao zbog komunističkog perioda naše istorije. Kakve to veze ima sa vlašću, pitate se? Danas je nužno zahtevati, ne samo od političkog rukovodstva zemlje, koje već čini sve, i više od toga, u rešavanju problema naroda, nego od sebe samih moramo tražiti odgovor na pitanje – da li smo

spremni na iskreno i duboko pokajanje, bez koga prelazak ka sveopštoj modernizaciji jednostavno nije moguć.

U ovim složenim danima RPC MP je istupila ne samo kao pastir i učitelj uznemirenog naroda, nego i po preciznom izrazu, sv. Jovana jerusalimskog, kao „kolektivni organizator“ nekih važnih socijalnih procesa.

U punoći sabornog razuma Crkve, sazrela je ideja Pokajnog posta, pomoću koga se svi Rusi, direktno ili indirektno potčinjeni nevoljama ovogodišnjeg leta, mogu očistiti, fizički i duhovno.

Pokajni post omogućava značajno ukidanje potražnje životnih namirnica, kao i alkoholne produkcije, od strane miliona Rusa, pre svega – najmanje zaštićenih slojeva stanovništva, i samim tim će sprečiti kako prehrambenu katastrofu, tako i jesenji uzlet inflacije.U tome je neprevaziđeni (nenadmašni) ekonomski smisao Pokajnog posta. Smatram da slični misionarski napori Crkve, koja sve više postaje verni saradnik naše vlasti, zaslužuju celishodniju podršku od strane države. RPC MP treba da oseti, da nije samo ona spremna da deli dobro i zlo sa svojom državom, nego i obrnuto.

U vezi toga, poštovani Dmitri Anatoljeviču, hteo bih da Vam preporučim projekat koji bi dozvolio formiranje efikasnog temeljnog, uzajamnog dejstva između ruske vlasti i naše oficijelne Crkve, ali na duži rok. Kao što je poznato, Rusija se danas nalazi na pragu radikalnih reformi organa unutrašnjih poslova. Upravo je objavljen predsednički (tj. Vaš) projekat zakona „O policiji“ i svi neravnodušni građani RF pozvani su da ga razmatraju.

Očigledno je, da su najvažniji ciljevi reforme:

a) uspostavljanje poverenja između milicije (sada policije) i stanovništva,

b) kvalitetno poboljšanje imidža milicije,

v) iskorenjivanje korupcije u redovima milicije (policije)

Da bi se dostigli pomenuti ciljevi u najkraćem roku, postavlja se kao neophodnost ujedinjene MVD RF i RPC MP. Na bazi ovih struktura formirati jedinstveni organ, koji će obezbeđivati realizaciju legalnih i legitimnih policijskih funkcija države na svim nivoima.

Ukoliko je brend  MVD RF ozbiljno (po mišljenju eksperata –beznadežno) diskreditovan, objedinjeni resor bi morao da radi pod brendom – Ruski centar za bezbednost Moskovske patrijaršije. Na čelu resora bi morao da bude patrijarh Moskovski i cele Rusije, što bi omogućilo pokretanje sa mrtve tačke, dugo očekivane kadrovske reforme u bivšem Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Najvažniji smisao ove reorganizacije ogleda se u tome, da saradnici organa umutrašnjih poslova dobiju status sveštenoslužitelja, ali i obrnuto. Ova mera bi brzo promenila odnos stanovništva prema otadžbinskom policijskom sistemu. I umesto da izbegavaju policajce, Rusi će masovno krenuti u susret bezbednjacima novog tipa, tražeći od njih blagoslov, a uskoro će naučiti da im ljube ruku.

„Blagoslovi, baćuška“ – biće standardno obraćanje Rusa milicionerima novog tipa.

U skladu sa novim modelom ruskog centra bezbednosti, MP je dužna da promeni i službeni izgled policajaca. Uniforma bi izgledala ovako – mantija sa epoletama, naprsni krst sa grbom Ruske Federacije, na glavi obavezna kamilavka sa crvenom petokrakom. Konačno bi bila skinuta i ljaga sa imena milicioner, za koga u narodu postoji prezriva reč – ment. Reformisane milicionere narod će verovato zvati „pop“ i ta transformacijamenta u buduće popove, sigurno će izmeniti atmosferu između građana i organa bezbednosti.

Objedinjenje funkcije reonskog milicionera i parohijskog sveštenika, povećaće efikasnost i prevenciju u narušavanju zakona, ali i katehizaciju i ocrkovljenje građana RF. Možda bi baš ovim korakom trebalo započeti reformu. Posebno treba podvući potencijal organa bezbednosti, kada je u pitanju ispovest. Danas se u Rusiji svakodnevno ispoveda 317.000 ljudi, među kojima ima varalica, lopova, ubica, nasilnika, pedofila… kao rezultat toga formira se masa informacija, koja može biti iskorišćena, ne samo za otkrivanje nego i za sprečavanje hiljade teških prestupa. Ali te informacije se ne koriste, što je samo po sebi čist apsurd, koji se graniči sa aljkavošću i totalnim nemarom.

Savez RPC MP i MVD RF omogućiće svuda, na svakom mestu, uslugu „Elektronska ispovest“ i tako oformiti jedinstvenu bazu – banku ispovednih podataka, dostupnih opunomoćenim organima bezbednosti. Server ispovesti postaviti u katedralnom saboru informacionog centra Skolkovo (Moskovska oblast). Razume se da će drugarsko spajanje RPC MP i MVD RF omogućiti da se jednom zauvek pobedi korupcija u organima bezbednosti. Mislim da ovu tezu ne moram da Vam posebno obrazlažem, jer gde ste i da li ste ikada Vi Dmitri Anatoljeviču, videli korumpiranog popa?

Da ne govorim o tome, da će rukovodeći kadar novog resora biti sastavljen od monaha, kojima je kao što znamo strana (tuđa) svaka gramzivost i sticanje materijalnih dobara. Na kraju, formiranje Ruskog centra za bezbednost Moskovske patrijaršije, okončaće rešenje problema finansiranja Moskovske patrijaršije. U julu 2010. mitropolit Ilarion (Alfeev) koji je na čelu Odeljenja crkvenih veza sa inostranstvom (pri MP), javno je ukazao na to da MP ne može više da zavisi od „crkvene tacne“ tj. od dobrovoljnih priloga vernika, te da joj je neophodan stabilan izvor državnog finansiranja. Budžet MVD RF će postati taj istočnik, na radost Vašu kao klira, ali i policijskih snaga naše zemlje.

Molim Vas da ovo razmotrite,

S poštovanjem

Stanislav Belkovski

 
Prevod sa ruskog Jagoda Mileta

Blog Nove Gazete, 19.08.2010.

Peščanik.net, 20.08.2010.