Apelacioni sud u Beogradu je 14.06.2019. pravnosnažno oslobodio bivše pripadnike jedinice Crvene beretke (JSO) optužbi za organizovanje oružane pobune. Prema ovoj presudi Milorad Ulemek, Zvezdan Jovanović i još petorica njihovih kolega u novembru 2001. organizovali su običan protest, štrajk, samo što su umesto belih mantila i stetoskopa imali uniforme i duge cevi – baš kao što je to tada tvrdio predsednik SRJ Vojislav Koštunica.

U krivičnoj prijavi koju je podneo 2010. godine, advokat Srđa Popović je oružanu pobunu JSO označio kao uvertiru za ubistvo premijera Đinđića. Krivičnu prijavu podneo je protiv Milorada Ulemeka, bivšeg komandanta jedinice i još 6 članova nekadašnje komande JSO, ali i protiv bivšeg predsednika SRJ Vojislava Koštunice i bivšeg načelnika Uprave za bezbednost Vojske SRJ, Ace Tomića.

U insertu iz filma „Atentat – naša privatna stvar“ govore Srđa Popović, Dubravka Stojanović, Žarko Korać i Vesna Pešić. Hronologiju događaja govori Dragan Mićanović.

Deo intervjua sa Srđom Popovićem u kojem on objašnjava zbog čega tek 2010. podnosi krivičnu prijavu, zbog čega pobunu JSO smatra uvertirom za atentat na Zorana Đinđića i na osnovu kojih saznanja je podneo prijavu i protiv Vojislava Koštunice i Ace Tomića.

Peščanik.net, 26.06.2019.

VIDEO – Oružana dešavanja

TEMA – ATENTAT