Nacrt okvira za pregovore o pristupanju Srbije Evropskoj uniji naći će se na stolu Saveta ministara Evrope u utorak, 23. jula, do kada bi Srbija trebalo da imenuje šefa pregovaračkog tima, preneli su mediji upozorenja iz Brisela.

Neosetljivi na prioritete srbijanskog državnog vrha koji se poslednjih sedmica bavi prepucavanjem oko partijske rekonstrukcije vlade, evropski zvaničnici dali su naslutiti kako bi valjalo da Beograd ubrza svoje pripreme za pregovore.

Partokratija se, međutim, rukovodi drugačijom logikom pa se, kao i sa takozvanom rekonstrukcijom, imenima mogućih kandidata za šefa pregovaračkog tima licitira po tabloidima, stranački kadrovi se huškaju jedni na druge dok lideri paradiraju nabildanim indeksima popularnosti.

Iako se kao najznačajnija pitanja budućih pregovora uglavnom ističu poglavlja vezana za pravosuđe, temeljna ljudska prava, poredak pravde i bezbednosti (23 i 24), budućem šefu tima život će zagorčati pre svega poglavlje 35, popularno nazvano „ostala pitanja”. Naime, Unija će pod tačkom razno nadzirati normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, i to će poglavlje biti otvoreno sve do kraja pregovaračkog procesa, piše Danas.

Najlakše će se realizovati poglavlje 26, posvećeno kulturi i obrazovanju, ocenjuje list.

Sudeći po praksi usvojenoj posle petog kruga proširenja kada je proširena lista pregovaračkih poglavlja, ali i iz ranijih iskustava, ove procene su nažalost tačne.

Najnovija članica, Hrvatska, poglavlje o kulturi i obrazovanju otvorila je i zatvorila u roku od nekoliko dana, koliko je trajala tematska međuvladina konferencija 2006. Aprila ove godine sledeći najizgledniji kandidat za članstvo, Crna Gora je poglavlje 26 zatvorila istog dana kada je otvoreno.

Ovo poglavlje se smatra jednim od lakših usled malog broja evropskih pravnih normi koju kandidati treba da usvoje, a ocenu da se u ovoj oblasti ne očekuju značajne poteškoće Hrvatska je dobila već na samom početku pregovora.

Obrazovanje i kultura ostaju u nadležnosti nacionalnih država, Unija nema zajedničku obrazovnu politiku, a njena uloga se svodi na stvaranje sistema saradnje između država članica. Hrvatske pouke govore da svaka zemlja članica zadržava punu odgovornost za sadržaj i kvalitet svog obrazovnog sistema, te da je jedina značajna pravna stečevina Unije vezana za direktivu o obrazovanju dece radnika migranata iz zemalja članica. Žarko Obradović, ukratko, ne mora nikad da ode.

Nekoliko međunarodnih konvencija o kulturi, sposobnost lokalne administracije da troši fondove kulturnih programa Unije te načelni zaveti o raznovrsnosti i dostupnosti, uslovi su koje će moći da sprovodi i daleko gori kadar od Bratislava Petkovića.

Drugim rečima, bez briselskog pritiska građani Srbije prepušteni su sami sebi. Sudeći po anketama u kojima se ministar kulture ni ne pominje te zaludnim protestima protiv ministra prosvete, Srbija bi poglavlje 26 mogla da zatvori i pre nego što bude otvoreno.

 
Pripremila Milica Jovanović

Peščanik.net, 19.07.2013.