Foto: Slavica Miletić
Foto: Slavica Miletić

U nedelju ujutru na magistralnom putu Užice-Zlatibor dogodila se saobraćajna nezgoda. Automobil marke Audi koji se kretao iz pravca Zlatibora, prešao je u suprotnu traku i udario vozilo marke Fiat. Na svu sreću L.S, mladić koji je upravljao Fiatom, sklonio se iz svoje trake koliko je mogao. Ipak nije uspeo da izbegne udar Audija koji mu je velikom brzinom dolazio u susret, pa su oba vozila oštećena, Fiat posebno teško. Žrtava na sreću nije bilo.

Događaj kakvih nažalost ima svakodnevno i za kakve se smatra da ne zaslužuju posebnu pažnju javnosti. Ali ovaj opisani ipak je privukao, i to sa razlogom.

Za početak, izazvao je neobično brzu i robusnu reakciju nadležnih – na lice mesta i uviđaj je brzo izašlo čak desetak policijskih vozila i javni tužilac. A potom je, u potpunoj suprotnosti sa žustrinom reakcije, usledila ćutnja: nakon uviđaja su sve konkretne informacije uskraćene javnosti.

Pa je na osnovu ono malo iz iskaza očevidaca dostupnih činjenica (luksuzno vozilo pod rotacionim svetlom se kretalo velikom brzinom i prešlo u suprotnu traku) javnost počela spekulisati o tome ko je drugi učesnik udesa. Zapravo se sve glasnije govorilo o tome da vlast to krije, da ne želi da se sazna da je u drugom vozilu bio neki ministar, ili da je reč o vozilu iz njegove pratnje. S tim u skladu i na društvenim mrežama su se širile vesti, prvo da je reč o ministru Momiroviću, potom da je u pitanju ministar Vulin.

Budući da je prema nezvaničnim informacijama ministar Vulin u nedelju boravio na Tari, a njegovo ministarstvo (MUP) se nije oglasilo o udesu, novinari su se obratili ministarstvu sa pitanjima o incidentu, ali su ostali bez odgovora.

Ipak, dan kasnije, pošto su neki mediji već objavili vest o događaju, MUP se oglasio saopštenjem. U šturom tekstu se kaže da su „u saobraćajnoj nezgodi učestvovala dva putnička vozila, od kojih je jedno u vlasništvu Ministarstva unutrašnjih poslova“. I samo još da je utvrđeno da je drugim vozilom užičkih registracija „upravljao vozač sa probnom vozačkom dozvolom“, koji je „imao 0,13 promila alkohola u organizmu“ te da je „isključen iz saobraćaja“.

U saopštenju se ne navodi bukvalno ništa o uzroku i detaljima saobraćajne nezgode, ali ton saopštenja, to je očigledno, insinuira krivicu, odnosno indirektno svu krivicu pripisuje vozaču Fiata, dvadesetogodišnjem L.S. iz Užica.

Teško je, zapravo nemoguće oteti se utisku da su u tu svrhu iskorišćene činjenice koje bi zapravo mogle, čak i morale biti potpuno irelevantne – vozačeva famozna probna dozvola i 0,13 promila alkohola u njegovoj krvi.

Vozač Fiata zaista ima probnu dozvolu. Neizbežno, jer ima 20 godina a zakon nalaže da takvu dozvolu imaju svi mlađi od 21 godine. Probna dozvola nesporno daje pravo za upravljanje automobilom, ali uz određene uslove i restrikcije, kao što su isticanje slova P na vozilu, ograničenje snage motora, brzine, noćne vožnje, konzumiranja alkohola. I upravo činjenica da probna dozvola potpuno isključuje konzumiranje alkohola zgodan je razlog da se 0,13 promila u organizmu L.S. uopšte pominju. Inače, s obzirom da su ispod generalno dozvoljenog minimum 0,20, za to ne bi bilo baš nikakvog razloga.

Nepoštovanje režima probne dozvole svakako povlači za sobom odgovornost, pa i zakonom predviđene sankcije, ali ono samo po sebi nema uzročne veze sa udesom. Kad je u pitanju odgovornost za udes, ono je irelevantno. Zbog toga se činjenica da u saopštenju MUP-a nema ni jedne jedine reči, nikakvog komentara navoda očevidaca da je vozilo MUP-a, krećući se brzinom bar tri puta većom od one koja je na tom delu puta dozvoljena, prešlo u suprotnu traku – može oceniti samo kao sramna.

Saopštenje za javnost o ovom sitnom slučaju je još jedna potvrda dva krupna atributa naše vlasti. Spremnosti da javnost bukvalno vuče za nos i ismeva obaveze koje po ustavu i zakonu ima prema njoj, kao i spremnosti da prekrši svaki profesionalni, moralni i pravni standard, ako je potrebno obezbediti neodgovornost elite i njenih štićenika i poslušnika.

Peščanik.net, 22.02.2022.