Ako bi mi neko zatražio da u najviše dve-tri reči opišem tekuću predizbornost, ovako bih mu odgovorio – “ja, pa ja”. Dobro, de, nije tajna da su političari ljudi sa snažnim egom; nema tog političkog majčinog sina koji među kalemegdanskim, velikanskim bistama, obilno (a često i pravedno) zasranim ptičjim govnima, ne vidi i svoju.

Ono, fakat, poslednjih godina srebroljublje je donekle bacilo slavoljublje u zasenak, ali ta dva smrtna greha idu u paru. A ako mene pitate, slavoljupci su društveno opasniji od srebroljubaca. Oni računaju sa besmrtnošću. I zato su često smrtonosni po okolinu.

Idemo mi dalje, pravo u frojdijanske spekulacije. Ego je, dražajši moji, naša sudbina i ukoliko stoji pod kontrolom superega, ne mora nužno biti nešto loše. Ali ako se upari sa ID-om, e, onda mogu nastati belaji, jer je ID majka Mara volje za moć, destrukcije, da ne dužim – pičvajza svih vrsta. Setite se samo primera onog polno zanemoćalog Koštuničinog funkcionera kome ni saljevanje strave nije pomoglo i koji se seksualno reaktivirao tek kada je njegov guru – a sa njim i on – došao na vlast. Ali okanimo se mi pikanterija. Ozbiljne stvari su u pitanju.

Ja ću, ja neću, ja nameravam, ja ne želim, ovo ću dozvoliti, ovo neću – to su, dražajši, ključne reči koje besomučno odjekuju u takozvanom medijskom prostoru. Povremeno se, istina, ta “ja” uvijaju u čuveno “mi” – ipak smo mi “naši” – ama isključivo u predvodničkom maniru. Čujem, tako, da je Overlord pre neko veče izjavio na Pinku (ili već negde) da raspolaže informacijama da su određene ekstremističke “grupe” i “stranke” rade kavzi i, da kažemo, ekranizaciji ukrajinskog scenarija, ali da to on, Overlord, neće dozvoliti. Svaka njemu čast na rešenosti i dobrim namerama, ali imam neke primjedbe.

Mišljenja sam, naime, da bi posao nedozvoljavanja pokušaja nasilnog rušenja vlasti (inače vrlo teško, ali u Srbiji nekažnjivo krivično delo) morale da obave BIA i policija, institucije, dakle, kojima je to u opisu radnog mesta. Ne sporim važnost Overlordove uloge u institucionalnom nedozvoljavanju uličnih prevrata, ali to nas dovodi do sledeće zamjerke. Ako Overlord već raspolaže škakljivim informacijama, zašto ih ne podeli sa javnošću? Ili još bolje – zašto se ne obrati policajnom popečitelju i od njega zatraži da teroriste i prevratnike poapsi i da ih preda sudu. Ne znam za vas, ali meni Đilas i Mišković nisu naročito ubedljivi u ulozi majdanskih terorista, ako ni zbog čega drugog, a ono zato što imaju šta da izgube, a takvi su krajnje neskloni avanturizmu, što se ne bi moglo reći za neku, uslovno rečeno, zavereničku (pa i parlamentarnu) gologuziju koja snatri o ubrzanom dolasku na vlast. Ko su oni, Overlorde? Gde su? Šta rade?

 
Danas, 12.03.2014.

Peščanik.net, 13.03.2014.