Foto: Peščanik
Foto: Peščanik

Prizemljimo se. Nema ničeg uzvišenog u onome što rade. Iza visokoparnih reči stoje uzurpatorska dela. Iza „nema predaje“ stoji prodaja. Iza „nikad“ stoji: to vam je završeno. Iza „iza je Srbija“ stoji: iza je privatni interes i bolje ti je da ne diraš u njega jer ćeš se loše provesti.

Pa ipak se sa njima upuštamo u bespredmetnu raspravu oko nijansi iako bismo se isto proveli i da ljudožderima delimo veganske recepte. Ako ih i prihvate, to samo znači da će nas žive pojesti.

Zameramo prostakluku što nije prefinjen, a ne što je prostakluk. Zameramo im nedostatak demokratije – a oni sprovode diktaturu. I to ne diktaturu proletarijata pa da imamo ideološke razmirice, nego diktaturu gole sile. Zameramo im da promovišu nasilje, a oni ga zapravo organizuju i sprovode bilo da nose kapuljače, članske karte, policijsku uniformu, sudijsku odoru, poslovno odelo ili torbu neopranih para. Zameramo predsedniku Srbije što krši ustavne odredbe, a on krši krivične zakone.

Ne, stvarno smo veća parodija od Don Kihota. Njegove su vetrenjače barem postojale u realnosti, naše su nacrtane kao Potemkinova sela. Čak se i medij, notorno nepoznat po viteštvu prema ženama kojima se bavi isključivo kroz njihov fizički izgled (sevnule gaćice, isplivale seksi fotke, svi su zanemeli kad su videli izrez na haljini, nećete verovati kako nekadašnja lepotica sada izgleda…) naglo uskopistio u navodnoj borbi protiv mizoginije i preventivno odbio da objavi karikaturu Dušana Petričića.

Šta je sledeće, da predsednik Srbije, koji svima stavlja u usta ono što nisu rekli, sad osudi „ludog Žeksa“ (kako vlasnik Pinka sam sebe predstavlja) zbog toga što u informativnom programu emituje deep fake? Kao da i sve ostalo takođe nije istoimena teška nameštaljka samo bez visoke tehnologije i veštačke inteligencije? Šta vi mislite, da je predsednik Srbije svemoćan? Da može da ukloni neprimerene sadržaje kao onu parodiju na internetu sa njim i dečakom kojeg je nosio kroz smet? Pa nije je on ukinuo, nego RTS zbog povrede autorskih prava, nek’ iz istog razloga i Utisak nedelje traži ukidanje ovih Žeksovih ludorija, bar on ima iskustva sa ukidanjem (Utisak, ne Žeks).

Što mislite da mu neće uspeti (Utisku, Žeksu će uspeti) kad je optuženom za Jovanjicu uspelo da dobije tužbu za povredu ugleda protiv novinara koji su samo objavili ono što se moglo pročitati i čuti u sudnici koja nije bila zatvorena za javnost.

Jedino raka ima opipljivo dno. Ovaj naš pad ga nema. Tek kad nas na kraju žive zakopaju znaćemo da nema dublje.

Peščanik.net, 21.08.2023.


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)