Iako je najavljivao da će sednica glavnog odbora SNS trajati do kasno u noć, Aleksandar Vučić je u petak naprednjake raspustio već negde posle 9 uveče sa preliminarnim dogovorom o smeni četiri ministra.

„Sve su to dobri i posvećeni ljudi, ali se nisu snašli“, rekao je Vučić imenujući za smenu sebe te još troje partijskih kolega iz resora poljoprivrede, kulture i sporta.

Priča se da je uvodni govor lidera naprednjaka članovima GO bio toliko nadahnut da su „još neki ministri“ ponudili ostavke, ali je njihova snalažljivost dobila prelaznu ocenu.

Kako prenose mediji, Vučić je objasnio da je aktuelni ministar poljoprivrede Goran Knežević ponudio ostavku koju je on prihvatio, te da je ministar kulture Bratislav Petković „divan i vredan čovek, ali da su mnoge stvari bile protiv njega“. Alisa Marić predložena je za smenu bez obrazloženja, prenele su agencije.

Prilog odlučnosti naprednjaka za rekontrukciju do temelja stigao je dan ranije iz Niša gde su uhapšeni potpredsednik lokalnog odbora SNS i bivša predsednica niške opštine Crveni krst. Oni su osumnjičeni da su 2010. kroz nelegalne ugovore oštetili opštinu za 3,5 miliona dinara, pišu Južne vesti.

Što se socijalista tiče, zasad nema hapšenja ali je prihvaćen zahtev ministra saobraćaja Milutina Mrkonjića da bude smenjen. Zahtevi ministra prosvete Žarka Obradovića i ostalih socijalista u vladi razmotriće se naknadno.

Posle više od stotinu dana razmatranja rekonstrukcije, činilo se da će ovaj vikend biti presudan no rashlađenje je stiglo već u petak uveče kada je prvi među rekonstruisanima najavio da će se detalji smena i novih imenovanja znati „u narednih nekoliko dana“. Po proceduri, predlog vlade za promene u svojim redovima biće upućen skupštini na razmatranje a poslanici bi o rekonstrukciji mogli da raspravljaju već za 15 do 20 dana, rekao je Vučić.

Još uvek se čeka izjašnjavanje Dinkićevih regiona.

Iz naredne runde pogađanja imena novih kadrova samovoljno se izuzeo lider Jedinstvene Srbije, Dragan Marković Palma, koji je juče saopštio da je odbio ponudu premijera.

„Dačić me je juče pitao: Da li hoćeš da budeš ministar u rekonstruisanoj vladi?, rekao sam: Ne“, ispričao je Palma, ali nije precizirao koji mu je resor ponuđen.

 
Pripremila Milica Jovanović

Peščanik.net, 28.07.2013.