Dizajn: Slaviša Savić

Dizajn: Slaviša Savić

Narode regiona, narode moj! Čekaju te popisi stanovništva gde svaki podanik ima svečanu priliku da se seti predaka, da iskonsku i večnu pripadnost plemenu iznova oseti te da ju što je još važnije overi! Narode moj, živiš u različitim državama i poštuj ih ma šta o njima mislio i kako god ti u njima bilo, ali ne dozvoli da te iko uplaši kad treba da kažeš ko si i šta si! U popis da – ali sa svojim identitetom! Pravo da se pred popisivačima setiš svoje kolevke, pa i pupčane vrpce, ako ti pamćenje dotle doseže, daje ti ustav zemlje u kojoj si se sticajem okolnosti obreo, ali ti ga povrh toga jamčimo lično Evropska unija i lično ja!

&

Borisu Tadiću bilo je malo da kaže kako Srbe u regionu ne smatra dijasporom (čime je susednim državama rekao: niste vi nikakvo inostranstvo, ergo, niste vi prave države, vi ste naši izdanci i naša periferija!), nego se obratio svim narodima u regionu i apelovao na njih da glasaju u skladu sa svojom DNK, a da ne rebre ni od koga. Ako se obratio svima, prekoračio je ono što mu pripada kao predsedniku Republike Srbije, ako je pak imao na umu građane Crne Gore tek je onda, da citiram Velikomuč. Koštunija, dara prevršila meru.

Šef države (Srbije) sa krvnim srodnicima teniskog šampiona obilazi Budimlje, to je jedan od brojnih njegovih zavičaja (Sarajevo, Lika, Dorćol etc.), ali ga se uželeo u predvečerje popisa crnogorskog stanovništva: združenim hodočašćem podseća i staro i mlado da su, eto, najčuveniji Srbi ponikli u crnogorskom kršu, krašu ili karstu: pa ako se mi koji smo vrh brate ne odričemo crnogorskih korena, zašto bi se ma koji Crnogorac libio da na popisu stanovništva bude Srbin?!

Poželjno je da što više građana Crne Gore utuvi sledeće: živim u Crnoj Gori, ali sam Srbin, Crna Gora mi je adresa, prebivalište, a duša moja dok mi zemaljski dani jedan po jedan ne izmaknu pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi tj. Mitropoliji crnogorsko-primorskoj.

&

Za bilbord decenije proglašavam onaj koji podstrekava ubrzani natalitet: „Rađajmo se, množimo se i napunimo zemlju!“ Na slici je presrećna porodica sa bezglavim doduše roditeljima: potonjima se ne vide lica, kao što im se ne vide ni noge, bitni su samo njihovi korpusi u kojima su reproduktivni organi i bitno je dvoje njihovih potomaka, dečaku se (ima plavu majicu) vidi profil, devojčici pak potiljak i konjski rep.

Očekujući da joj svaki čas pukne vodenjak, majka je razgolitila trbuh, sinčić je stavio ruku na njega, a ćerka je priljubila uvo: koga li ćemo dobiti, junaka ili ljepoticu, koji će pol biti u većini dok se ne rodi četvrto, peto i tako dalje dete? Hoće li i deca koja treba da se rode ući u državnu statistiku: „Gospođo, iz vašeg zdravstvenog kartona vidimo da nosite blizance, kako se izjašnjavaju, kao Srbi, obojica, naravno, naravno…“

Kreaciju meseca saborno i svetosavski potpisuju Srpski Radio Bum, Srpska medijska mreža i Srpski jug (šta god potonje bilo: a miriše na organizaciju sa izvesnim teritorijalnim pretenzijama, zar ne?). Kome se, braćo draga, obraćate? Samo Srbima, prvenstveno Srbima, ili se zalažete za što veći prirodni priraštaj opšte prakse – samo nek se rodi što više čeljadi makar mlada crnogorska država zbog tolikih dečijih dodataka i porodiljskih bolovanja pala pod stečaj?!

&

Nije mi baš sveže gradivo iz Sv. pisma, izvetrile su iz mog vetrovitog sećanja i praznične poslanice patrijarhove, ali bih rekao da nakon „množite se“ ide ono „obožite se“, kreatori bilborda međutim nisu dozvolili da ih rima nosi, nisu hteli da nove naraštaje opterećuju biblijskim imperativima: „Rađajmo se, množimo se i napunimo zemlju!“ I rađanje, i potomstvo, i smrt dobijaju uzvišenu svrhu – da posluže naciji. Uđite kao Srbi u matične knjige rođenih, venčanih pa mirne duše umrite – prevagnite kao Srbi i u matičnim knjigama umrlih, učinićete mnogo dobra smrću svojom.

Nos habebit humus samo je mlaka pretpostavka, neproverena takoreći glasina, Srpski bum, Srpska medijska mreža i Srpski jug blagopozivaju vas da sa latinskih reči pređete na srpska dela: zemnim ostacima filujte, špikujte ekološku državu dok je do vrha i do dna ne napunite! Pobegnuti g. Hadžić kazao je svojevremeno da će u Hrvatskoj glasati i mrtvi, zašto to ne bi važilo i u Crnoj Gori? Srbi se u MNE moraju iskazati kao većina u svim matičnim knjigama, a kad se to raščuje, kad se ta krivda-pravda bude poznala svanuće i Crnogorcima: uživaće sva prava manjina koja garantuju EU i Boris Tadić.

Peščanik.net, 02.04.2011.