Četrdesetak minuta trajala je šetnja i okupljanje pred zidinama Starog grada u Budvi, na prvoj crnogorskoj Paradi ponosa u organizaciji LGBT Forum Progres, pod jakim obezbeđenjem policije.

Povorka je tokom šetnje bila zasuta kamenjem i flašama iz budvanskih kafića a čitavim putem pratila su je uvredljiva skandiranja i povici. Crnogorski mediji navode da je više osoba povređeno, među njima i predstavnici nevladinog sektora i ministarstva za ljudska i manjinska prava koji su prisustvom podržali povorku. Napadnut je i kamerman lokalne televizije a  njegova oprema oštećena.

Prema još nepotvrđenim informacijama tokom obezbeđivanja skupa policija je uhapsila više osoba.

Oko 13:30 učesnici povorke evakuisani su čamcima iz budvanske marine.

***

Prva Parada ponosa u Crnoj Gori najavljena je kao „test za političku volju, Upravu policije ali i samu reakciju LGBT zajednice“.

Organizatori su naveli da će biti zadovoljni ukoliko okupljanju bude prisustvovalo više od troje pripadnika LGBT zajednice iz Crne Gore, napominjući da prema njihovim istraživanjima veoma mali broj članova ove zajednice podržava javne manifestacije. To je bio motiv više za Forum progres da se usudi da organizuje Povorku, kako bi uticao na osnaživanje i ohrabrivanje te zajednice da se bori za ostvarivanje svojih prava, pišu podrgoričke Vijesti.

Budvanska parada pod nazivom Seaside Pride ima načelnu podršku vlasti, pre svega ministarstva za ljudska i manjinska prava ali i policije koja će u Budvu poslati pripadnike specijalne antiterorističke jedinice, posebne jedinice policije kao i interventnih vodova. Učešće na Paradi u Budvi najavili su i predsednik skupštnskog odbora za ljudska prava i slobode Halil Duković iz vladajuće DPS i članica Pozitivne Crne Gore Ana Ponoš.

Dan uoči Parade na pojedinim mestima u Budvi osvanule su umrlice sa fotografijom čelnika NVO Forum progres, Zdravka Cimbaljevića i pozivom građanima da spreče šetnju. U Podgorici je organizovano potpisivanje peticije protiv Parade, a budvanski ugostitelji su najavili protestno gašenje muzike u svojim lokalima

Zvanična Podgorica i niz nevladnih organizacija osudili su čitulje kao pretnju osnovnim ljudskim pravima, navodeći da će Parada biti pokazatelj „ukupnih promena u crnogorskom društvu na evropskom putu“.

Zdravko Cimbaljević prvi je javno deklarisani homoseksualac u Crnoj Gori koji poslednje tri godine svedoči o odnosu patrijarhalne sredine prema tabuima seksualne različitosti. Cimbaljević je ostao bez porodice i većine prijatelja i često je na meti nasilja. Kako je rekao za podgoričke Vijesti, u poslednjih deset dana podneo je prijave protiv više od dvadeset osoba zbog govora mržnje i nasilja.

Iz LGBT Foruma progres najavili su da će do kraja leta biti održana još jedna Parada ponosa u Crnoj Gori dok će krajem oktobra Paradu u Podgorici organizovati Kvir Montenegro.

Načelna podrška vlasti bez sumnje je neophodna da bi se mržnja makar suzbila iz javnog polja ali, kako govore iskustva iz regiona, neće biti dovoljna. No, kao prvi korak neka Seaside Pride prođe u miru.

Sticajem sretnih okolnosti, visoki glasnogovornik homofobije Amfilohije Radović nalazi se na crkvenoj turneji po Rusiji.

 
Pripremila Milica Jovanović

Peščanik.net, 24.07.2013.